Düzce Tarım İl Müdürlüğü tarafından çeltik üretimi yapan 84 üreticiye sertifikalı çeltik tohumu dağıtıldı. Tarım İl Müdürü Ayhan Ünal, dekar başına verimi 1 ton seviyesine ulaştırarak Düzceli üreticilerin daha fazla gelir sağlamasını ve kaliteli üretim yapmasını sağlamayı amaçladıklarını söyledi.
Düzce İl Özel İdaresi ve İl Genel Meclisi'nin desteği ile Tarım İl Müdürlüğü tarafından 2 yıldan bu yana uygulanan Çeltik Üretimini Geliştirme Projesi sürüyor. Bu kapsamında üreticilere 20 ton civarında Osmancık 97 sertifikalı çeltik tohumu dağıtıldı.
Tarım İl Müdürü Ayhan Ünal, Çilimli ve Konuralp bölgesinde ciddi bir çeltik üretimi yapıldığını, ancak verimin istenilen düzeyde olmadığını söyledi. Verimi artırmak ve üreticilerin daha fazla gelir elde etmesini sağlamak amacıyla yüzde 50 çiftçi katkısı ile sertifikalı tohum dağıtımı yaptıklarını dile getiren Ünal, "Geçmiş yıllarda üreticilerimize çeltik üretimi konusunda eğitimler vermiştik. Eski tohumlar kullanıldığı için dekar başına verim ve kalitenin düşük olduğunu tespit ettik. Bunu gidermek amacıyla 2 yıldır çeltik üretimini geliştirme projesini uyguluyoruz" dedi.
Düzce'de yaklaşık 5 bin dekar civarında çeltik alanı bulunduğunu, ancak 1500 dekarlık alanda üretim yapıldığını kaydeden Ünal, "Bizim amacımız bunu yükselterek Düzce'de çeltik üretimini artırmak ve fındığa alternatif ürün geliştirmek. Bu doğrultuda 2 yıldır İl Genel Meclisimizin ve İl Özel İdaremizin destekleri ile ve çiftçilerin yüzde 50 katkısı ile Çeltik Üretimini Geliştirme Projesi'ni uyguluyoruz. Bu proje doğrultusunda bu sene 20 ton civarında Osmancık 97 sertifikalı çeltik tohumu getirdik. Bunun dağıtımını yapacağız. Tohumları Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'na ait Tahirova Tarımsal İşletme Müdürlüğü'nden getirdik. Kaliteli ve sertifikalı tohumlar. Amacımız 600 kilogram civarında olan birim başına verimi 1 ton seviyesine ulaştırarak Düzceli üreticilerimizin daha fazla gelir sağlamasını ve kaliteli üretim yapmasını sağlamak. Aynı zamanda da Düzce'deki tarımı çeşitlendirmek" şeklinde konuştu.
Çeltik Üretimini Geliştirme Projesi ile Düzce'deki ruhsatsız ekim alanlarının tamamını ruhsatlandırmayı de hedeflediklerini ifade eden Ünal, "Ruhsatsız ekim tespit ettiğimiz zaman dekar başına 120 TL ceza söz konusu. Onun için mutlaka çeltik üretim kanununa göre üreticilerin de üretim alanlarını ruhsatlandırmaları lazım. Bir diğer önemli problemimiz de sulama. Düzce Ovası'nda 1960'lı yıllarda çok muazzam bir sulama şebekesi kurulmuş. Bunu da verimli bir şekilde kullanmak istiyoruz. Çeltik ekim alanlarının mutlaka sulanması gerekiyor. Çeltik üreticilerimizden ricamız dekar başına 30 TL olan yıllık sulama ücretlerini yatırmalarıdır" ifade etti.