Düzce Tarım İl Müdürlüğü, İş-Kur Müdürlüğü ve Halk Eğitim Müdürlüğü meslek edinme kursları için protokol imzaladı
Tarım İl Müdürlüğü, İş-Kur Müdürlüğü ve Halk Eğitim Müdürlüğü, çiftçilere yönelik hazırlanan eğitimlerde ürün kalitesi ve ürün miktarı artırılması planlanılıyor. İş-Kur ve Tarım İl Müdürlüğü arasında yapılan protokol ile günlük 8'er saat olmak üzere 30 ile 45 gün arasında eğitim verilecek. Eğitim alacak olan kursiyerler günlük 15 TL harçlık alacaklar ve İş-Kur tarafından sigortalı olacaklar. Fındık Yetiştiriciliği, Arıcılık, örtü altı sebze yetiştiriciliği, çilek yetiştiriciliği, büyük baş hayvan yetiştiriciliği, meyve yetiştiriciliği, gıda hazırlama ve muhafaza teknikleri konularında 8 başlık altında eğitimler verileceği açıklandı. İlk olarak çilek yetiştiriciliği ile ilgili olarak eğitimlere başlanılacağını belirten Tarım İl Müdürü Ayhan Ünal, "8 ana başlık var tarım ile ilgili olarak. Fındık Yetiştiriciliği, Arıcılık, örtü altı sebze yetiştiriciliği, çilek yetiştiriciliği, büyük baş hayvan yetiştiriciliği, meyve yetiştiriciliği, gıda hazırlama ve muhafaza teknikleri konusunda İş-Kur Müdürlüğümüz ve Halk Eğitim Müdürlüğümüz ile iş birliği içerisinde eğitim düzenleyeceğiz. Bunun eğitimlerin ilki 1 Nisan itibariyle Çamköy'de çilek yetiştiriciliği ile ilgili olacak. Tarım İl Müdürlüğü olarak biz eğitimler veriyorduk. Ama bundan sonraki eğitimler daha sistematik olacak" dedi.
Ünal, "Düzce'ye bu uygulamanın büyük katkıları olacaktır. Çiftçilerimiz iş yaparken teknik bilgilerden uzaklar. Fındık Düzce'nin ürünü olmasına rağmen çiftçiler çok iyi bildiklerini zannediyorlar ama bilmedikleri çok yön var. Büyüklerinden gördüklerini uyguluyor ve bildiklerini sanıyorlar. Ama artık bilgi kendini yeniliyor. Bu bilgiler doğrultusunda daha kaliteli ve daha fazla ürün alacaklar. Gerek kurumlar arası iş birliğinin gerekse kalite olarak tarımsal üretimin yansıması olacaktır. Fındıkta verim ve kalite kurs sayesinde kalite artacaktır" diye konuştu.
Düzceli vatandaşlara istihdam sağlamak amacı ile açılan meslek edindirme kurs kayıtları 18 mart tarihinden itibaren kayıtlarının başladığını ve kurslardan yararlanabilmek için İş-Kur Müdürlüğüne kayıt yaptırılmasının zorunlu olduğunu belirten İş-Kur Müdürü Yusuf Uzun, "Vatandaşlara istihdam sağlamak amacıyla meslek edindirme kursları düzenliyoruz. Bu kurslarımızı Milli Eğitim Müdürlükleri ile, iş yerleri, sivil toplum kuruluşları, kamu kurumları, üniversite ile iş birliği içersinde meslek edindirme kursları düzenliyoruz. Kurs süresince insanlar hem meslek sahibi oluyorlar hem de günlük 15 lira bir cep harçlığı almış oluyorlar. Bu kurlarımızın bir kısmı beceri kazandırma kursları olup bir kısmı da istihdam garantili kurslardır. İş yeri ile anlaşarak yüzde 50 güvenceli iş imkanları sağlayarak başarı ile bitiren kursiyerleri söz konusu iş yerlerinde istihdam ediyoruz. Bu konu ile ilgili olarak Tarım İl Müdürlüğü ile beraber İl İstihdam Kurulunda alınan kararlar doğrultusunda meslek edinme kursları ile ilgili protokol imzalayacağız.18 mart tarihinden itibaren İş-Kur'a başvuruları kabul edeceğiz. İş-Kur'a kayıt olma zorunluluğu vardır. Müracaatlar arasında değerlendirilmeleri yaparak kursları başlatacağız" dedi.