15
Ocak
2025
Çarşamba
DÜZCE

Düzce'de asayiş olayları azaldı

Düzce'de polis sorumluluk bölgesinde geçen yıla göre mal varlığına karşı işlenen suçlarda yüzde 10'luk bir azalma yaşandı.


Düzce'de polis sorumluluk bölgesinde mal varlığına karşı işlenen suçlarda geçen yılın ilk 4 ayında 176 olay olurken, bu yıl ise 159 olay olduğu öğrenildi. 2009 yılının ilk 4 ayında yaşanan 159 olaydan 39'su aydınlatılırken olaylarla ilgili olarak 45 şüpheli polis ekiplerince gözlem altına alınarak adli makamlara sevk edildiler. Adli makamlara sevk edilen 45 şüpheliden 23 ise tutuklandı.
Emniyet Müdürü Zekeriya Kahraman, mal varlığına karşı işlenen suçların bir bölümünün hırsızlık olduğunu vatandaşlarında alacağı küçük tedbirlerle hırsızlıkların önüne geçilebileceğini belirterek, "Tatile çıkacak olan kişiler, kapı komşusuna ne zaman döneceğini, gideceği yerin adres ve telefonunu mutlaka bıraksın. Evinizden uzun süreli ayrıldığınızda, değerli eşya ve mücevherlerinizi güvendiğiniz birine emanet edin veya yanınıza alın yada banka kasasına koyun. Evden çıkmadan önce kapı ve pencerelerinizi kapatın ve kilitleyin. Dalgınlıkla kapı üzerinde anahtar unutulmamasına dikkat edin. Posta kutunuzun anahtarını komşunuza bırakmayı unutmayın. Hırsızlar öncelikle posta kutusu evrakla dolu olan daireleri seçiyor. Kısa süreli bile olsa komşunuza gittiğinizde mutlaka kapınızı kilitleyin. Akşam dışarıya çıktığınızda 3-5 saat sonra dönecekseniz, evinizin ışıklarından bazılarını, televizyon veya radyonuzu açık bırakın. Seyyar satıcı, pazarlamacı, dilenci, falcı, bohçacı, temizlikçi, tamirci, elektrik görevlisi, depremde zarar gören evleri tamir görevlisi veya çeşitli bahanelerle evinize girmek isteyenleri almayın. Evinizin zili çalındığında, tanımadığınız birini soran şüpheli şahısları eşkali ile birlikte hemen polise bildirin. Apartman giriş kapısını sürekli kapalı tutun. Apartman giriş kapısı ziline basıldığında zil çalanı tanımıyorsanız, kapı otomatiğine basmayın. Kapı zili basıldığında mercek deliğinden bakınız. Tanımadığınız biri ise ve şüpheli bir durumu varsa kapıyı açmadan eşkalini polise bildirin'' dedi.


Hırsızlar gündüzleri genelde kapıları sert bir cisimle kırarak evlere girdiklerini söyleyen Karaman, ''Kapı kırılma gürültüsü duyduğunuzda komşunuzun kapısını kontrol edin. Rastgele takılan çelik kapıların, levye, kriko gibi aletlerle zorlanıp eve girilebileceğini unutmayın. Özellikle yaz aylarında zemin kat ve 1. katta oturuyorsanız pencere ve balkon kapılarını açık bırakmayın. Eğer açık bırakmak zorundaysanız para, altın, cep telefonu gibi kıymetli eşyalarınızı evinizin gelişi güzel yerlerine bırakmayın. Hırsızların pencereleri tornavida gibi aletlerle birkaç saniyede açtıklarını unutmayın. Zemin kat, 1. kat veya hırsızın girebileceği yükseklikteki pencere ve balkon kapılarına demir parmaklık yaptırın. Çatı katlarındaki banyo, tuvalet pencerelerinden ve havalandırma boşluklarından hırsızın eve girebileceğini unutmayın. Evinizdeki küçük televizyon, müzik seti ve çelik para kasası gibi eşyaların hırsızlar tarafından çarşaf veya battaniyeye sarılarak çalındığını unutmayın. Bu şekilde eşya taşıyanları gördüğünüzde hemen polise bildirin. Hırsızların her türlü kasayı murç, matkap gibi aletlerle rahatlıkla açabildiklerini unutmayın. Mümkünse kapınıza çift emniyetli kilit sistemi yaptırın. Evinizin etrafında şüpheli birisini gördüğünüzde 155 Polis İmdat veya en yakın polis merkezine bildirin. Hırsızlığa karşı evinizde bulunan kıymetli eşyaları sigorta ettirin. Evinize alarm sistemi kurdurun. Tüm bunlara rağmen evinizde hırsızlık meydana gelmişse telaşlanmayın. Hiçbir şeye dokunmadan durumu en yakın polis karakoluna bildirin" diye konuştu.
 

iha
Yayın Tarihi : 1 Mayıs 2009 Cuma 13:41:12


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?