Düzce'de Agro Altın Tarım firması tarafından fındıkta yüksek verim ve zararlılarla mücadele konusunda seminer düzenlendi.
Firma yetkilisi Doç Dr. Hüsrev Menan, fındıkta verimin arttırılmaması halinde üretimin yüzde 70'ini elinde bulunduran Türkiye'nin yakın zamanda rekabet gücünü kaybedeceğini söyledi.
Düzce Ticaret ve Sanayi Odası'nda gerçekleştirilen seminerde sunumu firma yetkilileri ziraat mühendisi Cengizhan Kayhan, Doç. Dr. Hüsrev Menan, Yrd. Doç. Dr. İzzet Akça, Öztürk Üremen ve Zülfü Keklikçi yaptı. Hüsrev Menan, Gürcistan ve Azerbaycan gibi ülkelerin fındık üretiminde Türkiye'ye rakip olduğunun hatırlatarak, "Fındık yetiştiriciliğinde ve yabancı otlarla mücadelede yanlış bilinenler neler bunun üzerinde durmak istiyoruz.
Fındık yetiştiriciliğine baktığımızda tabi ki en önemli üreticisi ülkemiz. Son yıllarda ülkemizin fındık üretimi yaklaşık olarak ülke üretiminin yüzde 70'ine tekabül ediyor. Yine son yıllarda Gürcistan, Azerbaycan gibi ülkeler yeni fındık alanları oluşturarak bize rakip olmaya başladılar. Türkiye'de üretilen fındığın yüzde 80'i Karadeniz Bölgesi'nde yetişiyor" dedi. Fındıkta verimin arttırılmaması halinde Türkiye'nin yabancı ülkelerle rekabet gücünü tamamen yitireceğini dile getiren Menan, "Biz sürelik fındığa biçilen fiyattan şikayet ediyoruz. Peki bizim üretim yaptığımız alanlar gerçekten fındık üretimi içi elverişli alanlar mı?
Ayrıca yüzde 70'lik üretim potansiyelimizi koruyabilecek miyiz? Gürcistan, Azerbaycan, Romanya gibi ülkeler yakın zamanda yoğun olarak fındık üretecekler. Eğer biz bugün aldığımız verimden daha fazlasına ulaşabilirsek bu ülkelerle rekabet etme şansımız olacak. Aksi takdirde bizim fındıkta diğer ülkelerle rekabet şansımız tamamen ortadan kalkar" diye konuştu. Menan, fındık üretimi için optimal değerleri taşımayan birçok yerde dikim yapıldığını, bu sebeple de üretimin ekonomik olmadığını belirterek, "Kışların ılık ve nemli geçtiği, yıllık bin milimetreye kadar yağış isteyen ve 750 metre yüksekliği aşan alanlarda yetiştirilmesi güç olan bir bitki.
Fakat ülkemize baktığımızda optimum şartlar olarak belirlenen değerlerin dışında nerede ararsanız fındık var. O zaman fındığın yetiştirilmesi ekonomik olmuyor. Fındığa iyi fiyat verilmediği için hastalıkla, zararlıyla, yabancı otla mücadelede de sorun yaşıyoruz. Altın değerindeki ürünü heba ediyoruz" diye konuştu. Üretimde verimin artması için özellikle Şubat ayında gübrelemenin yapılması gerektiğinin vurgulayarak Menan, "Ocak ve Şubat aylarında fındıkta çiçeklenme başlıyor. Biz genelde yaprağı görmediğimiz zaman gübreleme yapmıyoruz. Fındık Şubat ayında mutlaka gübrelenmesi gerekiyor. Özellikle fosforla beslenmesinde fayda var" diye konuştu.