Psikolog Nevin Küçük, okula başlangıç döneminde ailelerin okulun her gün gidilmesi gereken ve kuralları olan bir oyun, arkadaş ve eğitim ortamı olduğunu çocuğa mutlaka anlatılması gerektiğini söyledi.
Viya Psiko Eğitim-Danışmanlık-Araştırma Merkezi Psikologu Nevin Küçük, çocukların okula başlama dönemlerinde bazı uyum problemleri yaşayabileceğini, anne babalarından ayrılmanın yabancı bir ortama girmenin başlangıçta çok zor gelebileceğini belirtti.
Küçük, okula başlangıç döneminde ailelerin yapması gereken bazı hazırlıkların olması gerektirdiğini ifade ederek, "Aileler okul hakkında çocuğa açıklamalar yapmalı ve okulu tanıtmalıdır. Çocuk gideceği okulu, okula başladığı gün görmemelidir. Okulun her gün gidilmesi gereken ve kuralları olan bir oyun, arkadaş ve eğitim ortamı olduğu çocuğa mutlaka anlatılmalıdır. Okula başlama döneminde çocuklara okulu sadece çok eğlenceli bir yer olarak tanımlamak doğru değildir" dedi.
Okula uyum süreci hem çocukların hem de anne babalarının hazırlanması gereken bir süreç olduğunu işaret eden Küçük,"Her okula başlama dönemi çocuklar hem çok heyecanlanırlar, hem de kaygılanırlar. Çocuklarla birlikte anne babalarda öyle. Anne basbalar psikolojik olarak hazırsa çocuğu da yeterince hazırlayabilirler. Ancak kendi kafasındaki kaygılarla meşgulse bunları gidermeye çalışmaktan çocuğa yardımcı olamayacak çocuğun psikolojik ihtiyaçlarını göremeyecektir. Çocukların okula uyum sürecinde anne baba ve öğretmen arasındaki işbirliği önemlidir. Bu noktadan hareketle, çocuğunuza okulu öncesinden tanıtın. Çocuğunuzu tanıyın. Çocuğunuzun okul alışverişini birlikte yapın. Onu bu sürecin dışlında bırakmayın. Çocuğunuza okulla ilgili gerçekçi bilgiler verin.Onun anlayacağı bir dil kullanın. Çocuğunuz Okula başlama döneminde zorluk yaşayabilir,huzursuz olabilir, onu suçlamayın, ona zaman tanıyın. Okula gitmek istememesi durumunda kızmak yerine sorunun nedenlerini araştırın, gerekirse bir uzmandan destek alın. Başladığı işi bitirmesi konusunda teşvik edin" şeklinde konuştu.
Psikolog Nevin Küçük, dikkat sorunu yaşayan çocukların, gelişimi yaşıtlarından geride olan çocukların, anne babaya aşırı bağımlı çocukların, kurallara uymada zorluk çeken çocukların, istedikleri yapılmadığında öfke nöbeti geçiren çocukların ve arkadaşlık ilişkisi kurmakta zorluk çeken çocukların uyum sorunu fazla yaşayacaklarını söyledi.