8
Eylül
2024
Pazar
GÜMÜŞHANE

4 Şubat Dünya Kanser günü

Gümüşhane Sağlık Müdürü Dr. Mehmet Topsakal, 4 Şubat Dünya Kanser Günü nedeniyle yaptığı basın açıklamasında, dünyada her yıl 10 milyon kişinin kanserden etkilendiğini belirterek, tütün ve ürünlerinin kullanımının en önemli kanser nedenlerinden birisi olduğunu söyledi.


Dr. Topsakal, çocukluk çağında ortaya çıkabilen tüm kanserlerin en az yüzde 65’inin tam olarak tedavi edilebilmesi ve kanser ağrıları ile yaşam kalitesini tehdit eden kanserle ilişkili sıkıntıların çoğunun kontrol edilebilmesi mümkün olduğunu belirterek, birçok ülkede bu oranlarda olumlu sonuçlar elde edilemediğini ifade etti.
Türkiye’de rastlanılan kanser çeşitlerinin tamamına yakınının çok ucuz, etkin ve kolay uygulanabilen halk sağlığı yaklaşımları ile önlenebilecek nitelikte olduğunu vurgulayan Topsakal, “Bu nedenle bütün gelişmiş ülkelerde ve ülkemizde toplumsal bilinçlendirme ve farkındalık eğitimleri, toplum tabanlı tarama çalışmaları ve güvenilir kanser kayıtçılığı çalışmalarına hız verilmiştir. Tütün ve ürünlerinin kullanımı Dünyada olduğu gibi ülkemizde de en önemli kanser nedenidir. Türkiye’deki en sık rastlanan kanser olan akciğer-bronş kanserlerinin yüzde 90’ından doğrudan sorumludur. Özellikle arsenik sorununun öneminin ortaya çıktığı günümüzde sigara çok daha önem kazanmaktadır. Çünkü sulardaki arsenik seviyesi daha çok sigara içenlerde tütünün kanserojen etkisini arttırarak kansere neden olmaktadır. Mide, mesane, barsak, ağız ve gırtlak kanserleri ile rahim ağzı kanserlerinin oluşmasında da ciddi rol oynamaktadır.” diye konuştu.
Gümüşhane Sağlık Müdürlüğünde Kanser Kontrol Birimi ve Gümüşhane Devlet Hastanesine entegre Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi (KETEM) kurulduğunu söyleyen Topsakal, merkezin personel atamaları ve teknik donanımının önemli bir kısmının tamamlandığını da sözlerine ekledi. Topsakal merkezle birlikte il genelinde tarama ile önlenebilecek kanser türlerine ve erken tanı ile tedavi edilebilecek kanser türlerine yönelik toplum tabanlı tarama faaliyetleri, toplumun farkındalığını artırmak ve bu kanser türlerine karşı toplumsal bilinç oluşturarak yaşam kalitesini artırmak, erken teşhisle önlenebilir kanser türlerinin önlenmesini sağlamak amacıyla çalışmalara başlandığını belirterek, “Tarama ile önlenebilecek kanserlerden olan meme kanserine yönelik (KKMM) Kendi Kendine Meme Muayenesi (hedef kitle 16 yaş üstü bayan bireyler) eğitim çalışmalarına başlamıştır.

Rahim ağzı kanserine yönelik Smear alımı, kolon kanserine yönelik Gaitada Gizli Kan çalışmaları yapılmaktadır. Prostat kanserine yönelik olarak PSA tarama (hedef kitle 45 yaş üstü erkek bireyler) projesi hazırlanmıştır. Bütün bu çalışmalarla toplumun farkındalığını artırmak bu kanser türlerine karşı toplumsal bilinç oluşturarak yaşam kalitesini artırma erken teşhisle önlene bilir kanser türlerinin önlenmesini sağlamak hedeflenmiştir. KETEM bünyesinde yapılan bütün faaliyetler birinci basamak hizmeti olarak değerlendirilmekte olup halkımızın bu merkezden hizmet alması için herhangi bir ücret ödemesine veya sosyal güvencesi olmasına gerek yoktur. Ayrıca bu merkezlerde yapılan çalışmalar gizlilik kurallarına riayet edilerek yapılmaktadır.” dedi.

iha
Yayın Tarihi : 4 Şubat 2009 Çarşamba 11:01:50


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?