8
Eylül
2024
Pazar
GÜMÜŞHANE

400 yıllık ağaç korumaya alınıyor

Gümüşhane'nin merkeze bağlı Akgedik köyü sınırları içerisinde bulunan ve halk arasında akrep ağacı olarak adlandırılan, 350-400 yaşında olduğu varsayılan akçaağaç yapraklı üvez ağacının tabiat anıtı olması için gerekli girişimler başlatıldı.

Beraberinde İl Özel İdaresi Genel Sekreteri İsmail Yalçın, İl Çevre ve Orman Müdür Vekili Mikail Turgay, DKMP Mühendisi Yakup Atıcı ve köy sakinleri ile ağacın bulunduğu Gümüşlük mahallesi koruk mevkiinde incelemelerde bulunan Vali Enver Salihoğlu, Çevre ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü ile yapılan görüşmeler neticesinde ağaç ile ilgili bilgi ve fotoğrafların gönderildiğini ve ağacın tabiat anıtı olarak tescil edilmesine önümüzdeki günlerde karar verileceğini söyledi.

Akçaağaç yapraklı üvez ağacının bölge halkı tarafından akrep ağacı olarak adlandırıldığını ifade eden Vali Salihoğlu, "Ağaç 500-600 yıl gibi bir ömür gösterebilmektedir. Köy halkı şimdiye kadar kendi imkanları ile ağacın korunmasını sağladı. Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü'ne ağacın fotoğrafları ve genel durumu ile ilgili bilgi verdik. Önümüzdeki günlerde anıt ilanının kabul edilmesini bekliyoruz" diye konuştu.

Ağacın çapına göre yapılan hesaplamalarda yaşının 350-400 yıl civarında olduğuna değinen Vali Enver Salihoğlu, "Önemli bir ağaç. Bu kadar yıl yaşadığına göre demek ki bütün köyün tarihi burada yaşıyor. İnşallah bakanlığımızca anıt ağaç olarak ilan edilmesinin ardından daha güzel korunacak" dedi.

DKMP mühendisi Yakup Atıcı ise Gümüşhane il genelinde 10 adet ağacın tabiat anıtı olarak ilan edildiğini, bunlardan 8 tanesinin Kürtün ilçesinde bulunan Örümcek ormanlarındaki ladin ve köknar ağaçları, 2 tanesinin de Şiran ilçesindeki Kırıntı köyü sınırları içerisindeki ardıç ve kavak ağacı olduğunu söyledi.

İHA
Yayın Tarihi : 4 Ekim 2009 Pazar 16:43:05
Güncelleme :5 Ekim 2009 Pazartesi 23:57:24


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?