8
Eylül
2024
Pazar
GÜMÜŞHANE

Ahilik Haftası başladı

GÜMÜŞHANE’DE AHİLİK HAFTASI KUTLAMALARI

Gümüşhane’de “Ahilik Haftası” çeşitli etkinliklerle kutlanmaya başladı.

Haftanın başlaması nedeniyle ilk program Valilik Toplantı salonunda yapıldı. Buradaki toplantıda Sanayi ve Ticaret İl Müdürü Sinan Müftüoğlu, Esnaf ve Sanatkarlar Kredi Kefalet Kooperatifi Başkanı Rıfat Çilenk, Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Ali İsmail Daldaban, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İsmail Akçay ve Belediye Başkanı Mustafa Canlı birer konuşma yaptı.

Gümüşhane Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İsmail Akçay, ahilik kuralları ve ahilik nasihatlerinin toplum olarak bir yaşam tarzı haline getirilmesi halinde güvenlik güçlerine çok fazla iş kalmayacağına inandığını belirterek, “Eğer toplumda barış içerisinde ve faydalı insan olarak yaşamak istiyorsak ahilik kurallarını ve ahilik nasihatını hep birlikte yaşam tarzı haline getirmek durumundayız. Bu sorumluluk hepimizindir” dedi.

Yılın ahileri seçilen Ahmet Erkan Kocatürk, Temel Durmuş ve Süleyman Canlı’ya plaketlerini veren Vali Enver Salihoğlu, yaptığı konuşmada bugünkü mevzuatın esin kaynağının 800 yıl önce kurulan ahilik teşkilatının nasihatleri ve ilkeleri olduğunu söyledi. Dünyada ilk defa Osmanlı Devleti döneminde çıkarılan belediye kanunu olan Bursa Belediye Kanunu’nun da ahilik nasihatleri ve ilkelerinden aktarılarak hazırlandığını belirten Vali Salihoğlu, “Bugünde temel olarak esnaf ve sanatkarların mevzuatı var. Ticaret odalarının mevzuatı var. Bunlar da birçok prensibini, çok eski olan prensiplerden damıtılarak günümüze intikal eden bu prensiplerden almıştır. Ahilik teşkilatının geçmişi, günümüzdeki gelişmesi sadece meslek mensuplarını korumaya yönelik değil, aynı zamanda bizleri, tüketicileri, yurttaşları korumaya yöneliktir. Belediyelerin olmadığı dönemlerde, kamu kuruluşlarının piyasa denetimi yapmasının mümkün olmadığı veya çok az olduğu dönemlerde bu işleri esnaf teşkilatları yapıyordu. Dolayısıyla bu teşkilat dün olduğu gibi bugünde çok önemli, çok ihtiyaç duyulan bir teşkilattır” diye konuştu.

Etkinlikler kapsamında Zafer Meydanı’nda protokol üyeleri ve vatandaşlara 500 kişilik kavurmalı pilav ikram edilirken, halk oyunları gösterileri de sunuldu.

GÜMÜŞHANE’DE AHİLİK HAFTASI KUTLAMALARI
GÜMÜŞHANE’DE AHİLİK HAFTASI KUTLAMALARI
İHA
Yayın Tarihi : 11 Ekim 2010 Pazartesi 13:54:01
Güncelleme :11 Ekim 2010 Pazartesi 15:23:50


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?