8
Eylül
2024
Pazar
GÜMÜŞHANE

Arkeolojik kazı yapılacak

Gümüşhane Kültür ve Turizm Müdürü Temel Yalçın, Temmuz ayı içerisinde Trabzon Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulunun üç konuyu görüşmek üzere Gümüşhane’de toplanacağını söyledi.


İl Genel Meclisi’nin Temmuz ayı toplantılarına katılarak gündem dışı konular hakkında meclis üyelerine bilgi veren Yalçın, Kelkit ilçesinin Yenice köyünde ki yer altı sarayı var şeklinde kendilerine verilen dilekçenin ardından araştırma başlattıklarını söyledi.
Önceki dönem İl Genel Meclisi üyesi İbrahim Kalkan tarafından kendilerine verilen dilekçe ile harekete geçtiklerini belirten Kültür ve Turizm Müdürü Temel Yalçın, Trabzon Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulundan bahsedilen alanın incelenmesi ve araştırılmasını istediğini ifade etti.


YENİCE KÖYÜ BÜYÜK İHTİMAL ARKEOLOJİK SİT ALANI OLACAK
Kurulun yerleşim yeri ile ilgili kendilerinden bazı belgeleri istediğini, bu belgeleri Bayındırlık Müdürlüğünden ve yerinden temin ederek gönderdiklerini söyleyen Yalçın, “Kuruldan gelen uzmanlar Yenice köyünde bahsedilen yerleşim yeri hakkında hazırlayacakları raporları kurul gündemine sokacaklar. Büyük ihtimalle o bölge arkeolojik sit alanı olarak ilan edilecek.” dedi.
Temmuz ayı içerisinde kurulun Süleymaniye Mahallesindeki koruma amaçlı imar planı için Gümüşhane’de toplanacağını belirten Yalçın, “Kurul hem Süleymaniye mahallesi, hem Şiran ilçesinde ki Tomara şelalesi planı için burada toplanacak. Bu konuda gündeme girince toplam üç konuyu görüşecekler. Kurul Temmuz ayının 20’sinden sonra gelecek buraya. Yapılacak olan işlemler bu aşamadan sonra şu: Sit alanı ilan edildikten sonra resmiyet kazanıyor. Gümüşhane müzecilik hizmetleri açısından Erzurum Müze Müdürlüğüne bağlı. Biz bu sefer Erzurum Müze Müdürlüğünden yerinde keşif, maliyetini çıkarttırarak, dosyasını hazırlattıracağız. Bakanlıktan kazı izni ve ödeneğini isteyeceğiz. Ve bakanlık programa alınca hem kazı iznini veriyor, ruhsatını veriyor hemde ödeneğini gönderiyor. Bu sefer ilgili müze müdürlüğünü arıyor. Geliyor yerinde kazı çalışması başlatıyor.” şeklinde konuştu.


YENİCE KÖYÜNDE 1991 YILINDA KAZI YAPILMIŞ
Bu bilgilerin dışında konuyu Trabzon Müze Müdürlüğünde araştırdıklarında aynı yerde 1991 yılında bir kazı yapıldığını ifade eden Yalçın, “Trabzon Müze Müdürlüğü, 1991 yılında Ayşe Sevim başkanlığında 5 işçi ile 6 gün çalışmışlar bu alanda. 6,80 x 2,50 ölçülerinde bir açma yapmışlar. Kazı sonucu bol miktarda kireç, harçlı taş, tuğla ve kiremit parçalarına rastlamışlar. O günün şartlarında gerek ödenek yetersizliği gerekse diğer bazı sebeplerden dolayı, kazıyı fazla ileri götürememişler tekrar geri kapatmışlar. Biz tekrardan inşallah orada geniş ve teferruatlı bir kazı çalışması düşünüyoruz. Yenice köyünün olduğu bölge Urartu, Pers, Makedonya, Roma ve Bizans egemenliklerinde kalmış eski bir yerleşim yeri. ” dedi.
Yalçın ayrıca, Yenice köyü yer altı sarayı ile birlikte Satala Harabelerinin bulunduğu Sadak köyünün de kazı programına dahil ettirileceğini belirtti.

iha
Yayın Tarihi : 8 Temmuz 2009 Çarşamba 13:49:36


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?