8
Eylül
2024
Pazar
GÜMÜŞHANE

Aşık Zevraki eserleri kitap oldu

Türk şiirinin duayenlerinden ve 86 yaşında hayatını kaybeden Aşık Zevraki Akif Timurhan'ın eserlerinin yer aldığı kitabın baskısı tamamlandı.


Gümüşhane’nin Köse ilçesi Yuvacık (Gelinpertek) köyü doğumlu olan Aşık Zevraki’nin 114 şiirine yer verilen kitaba, “Zevraki’nin unutulmaması adına dostları tarafından hazırlandı” diye not düşüldü.
Yayına Metin Erol Özdemir tarafından hazırlanan kitap isteyenlere ücretsiz olarak posta yolu ile gönderiliyor.


AŞIK ZEVRAKİ KİMDİR?
1922 yılında Köse’nin Yuvacık (Gelinpertek) köyünde doğdu. Asıl adı Akif Timurhan'dır. Küçük yaşlarda halk şiirine ilgi duydu. Yine çok küçükken resim yapmaya başladı. Bağlama ve kaval çalmayı da ilk gençliğinde öğrendi.
İlk gençliğinde gördüğü bir rüyadan sonra şiire olan ilgisi daha da arttı. İlk şiirlerinde kendini adını kullandı. Daha sonra değişik aşıklarca çeşitli mahlas önerileri yapılmasına karşın, tahta, kayık anlamına gelen Zevraki mahlasını seçti.
Farsça ve Arapça tamlamaları da günümüzün diline ustaca aktarabilen Aşık Zevraki'nin yüzlerce şiiri bulunmaktadır. Bu şiirlerin bazıları değişik sanatçılar tarafından bestelendi.


Kuzeydoğu Anadolu aşıklık geleneğini kendine özgü bir biçimde yorumlayıp bugüne taşıyan Aşık Zevraki'nin şiirleri birçok dergi, gazete ve araştırmada yeraldı.
Bektaşi felsefesini kendine ilke edinen Aşık Zevraki, sevgiden toplumsal taşlamalara, tasavvuftan doğaya ilişkin her konuyu şiirlerinde işlemektedir.
Aşık Zevraki'nin, yüzlerce sayfalık elyazmalarında şiir ve çeşitli konulardaki düşüncelerini aktardığı divanını kendi yaptığı resimlerle renklendirmektedir.
Aşık Zevraki 1 Ocak 2008 tarihinde hayatını kaybetti.

İha
Yayın Tarihi : 6 Ağustos 2009 Perşembe 11:39:38


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?