Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Türkiye'nin dünya turizminde önemli bir ülke haline geldiğini ve geçen yıl 27 milyonun üzerinde turist ağırladıklarını belirterek, "Bu yıl yüzde 10 seviyesinde bir artı ile devam ediyoruz" dedi.
Gümüşhane temasları kapsamında beraberindeki heyetle birlikte Vali Enver Salihoğlu'nu ziyaret eden Bakan Günay'a burada Vali Salihoğlu tarafından brifing verildi. Günay da, valilik makamında gazetecilere yaptığı açıklamada, Doğu Karadeniz Turizm Odaklı Master Planı çerçevesinde çalışma yaptıklarını, bununla ilgili Ankara'da çeşitli toplantılar yaptıklarını belirterek, bu kapsamda 7 Ağustos tarihinde Trabzon ve Rize'de bir dizi toplantı yapacaklarını söyledi.
Bakan Günay, dün yapılan Bakanlar Kurulu toplantısında konuyu kısmen Başbakan Erdoğan'a açtığını belirterek şöyle konuştu: "Doğu Karadeniz'deki yaylalarımızın Türkiye'nin turizm destinasyonuna, turizm sunumu içerisinde özel bir destinasyon olarak katılması gerekiyor. Türkiye dünya turizminde önemli bir ülke haline geldi. Geçen yıl 27 milyonun üzerinde turist ağırladık ülkemizde. Bu yılda yüzde 10 seviyesinde bir artı ile devam ediyoruz."
Türkiye'nin turizm potansiyelini artırmak için yeni tur güzergahları, yeni ulaşım noktaları belirlemeye çalıştıklarına değinen Günay, sözlerine şöyle devam etti: "Türkiye turizminde mavi yolculuk diye özel bir destinasyon var ve dünya çapında bir ilgi ve bilgi merkezi haline geldi. Şimdi yeşil yolculuk projemiz var. Yeşil yolculuk yani Samsun'dan ya da Trabzon'dan bölgeye gelenleri yaylalarda doğaya zarar vermeyen, doğayı koruyan bir güzergah içinde yine doğayı koruyan konaklama merkezlerinde
konaklayarak, Karadeniz'in doğasının tadını hem yemek sunumunu, hem zenginliğini, hem de başka özelliklerinin tadını çıkarabilecekleri yeni bir güzergah olacak."
Bakan Günay, Karadeniz Bölgesi'nin sanayi açısından ve başka açılardan fazla imkanlara sahip olmadığını, turizmin ise bu bölgede önümüzdeki süreçte önemli bir kalkınma manivelası olacağını düşündüklerini belirtti.
1980'li yılların başında Akdeniz'de oteller yapılmaya başlandığı zaman Türkiye'de bunların ne olacağının sorgulandığını hatırlatan Günay, sözlerine şöyle devam etti: "Bugün sadece Antalya'ya 9 milyon ziyaretçi geliyor. Sadece Antalya'ya Mısır'a gelen ziyaretçi kadar, Antalya ve Muğla'ya Yunanistan'a giden turist kadar turist geliyor. 15-20 yılda Türkiye çok iyi bir yere geldi. Şimdi biz bu bereketi Anadolu içlerine yaymaya ve buradan Karadeniz'e çıkarmaya çalışıyoruz."
BAŞBAKAN'DAN ÖZEL ÖDENEK TALEP EDECEĞİZ
Karadeniz'de hem doğayı hem tarihi eserleri daha fazla önemseyeceklerini de ifade eden Günay, şunları söyledi: "Burada inanç turizmi güzergahları var. Doğa turizminin yanı sıra kalelerimiz var, vadilerimiz var. Bu bölgede butik yatırım planlamaları yapılacak ve yeşil yolculuk önümüzdeki yıllarda Türkiye turizminin özel bir tur güzergahı olarak Türkiye'nin gündemine girecek. Bu vesile ile bölgeye daha sık gelmeye çalışacağız. Ben Ordu, Trabzon, Rize ve Artvin'e önümüzdeki günlerde gideceğim. Başka
arkadaşlarımızda gelecek. Biz konuyu biraz daha olgunlaştırdığımız zaman sayın Başbakanımıza götürüp yayla güzergahlarının doğayı koruyan bir biçimde birbirine bağlanması için özel bir ödenek talep edeceğiz. Şimdi bunun alt yapısının çalışmasını yapıyoruz."
Bakan Günay'ın valilik temasları, Vali Enver Salihoğlu tarafından kendisine Osmanlı döneminde Gümüşhane'de bastırılan gümüş paraları simgeleyen plaketin hediye edilmesi ve valilik şeref defterini imzalamasıyla sona erdi.
Valilikten yürüyerek Belediye Başkanlığı'na giden Bakan Günay, belediye binası önünde antrenmandan dönen minik futbolcularla hatıra fotoğrafı çektirdi.
Bakan Günay, daha sonra Belediye Başkanı Mustafa Canlı'yı makamında ziyaret ederek, Başkan Canlı'nın Süleymaniye Mahallesinde hak sahiplerinden aldığı tarihi Zeki Kadirbeyoğlu Konağı ile ilgili sunumunu izledi. Bakanlık bürokratları ile gerçekleştirilen ziyarette Başkan Canlı'nın taleplerini olumlu karşılayan Bakan Günay'a, Belediye Başkanı Mustafa Canlı tarafından Gümüşhane'de dokunan ipek halı hediye edildi.
Belediye ziyaretinin ardından Gümüşhane'nin eski yerleşim yeri olan Süleymaniye Mahallesinde incelemelerde bulunan Günay ve beraberindeki heyet Sultan Süleyman Camiinde incelemelerde bulunduktan sonra inşaat çalışmaları devam eden Kültür Merkezi'ne geçti.
Bakan Günay, yapım çalışmaları devam eden Kültür Merkezi inşaatını incelemelerinin ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, inşaatın oldukça uygun bir biçimde geliştiğini ve inşaat kalitesinin de herhangi bir şikayete konu olmayacak çerçevede ilerlediğini söyledi.
Kültür Merkezi inşaatının Eylül ya da Ekim aylarına kadar bitirilmesinin planlandığını, 12 Eylül tarihinde yapılacak halk oylaması öncesi bitirilmesi için çaba göstereceklerini ifade eden Günay, şöyle konuştu: "Referanduma olmazsa mutlaka Cumhuriyet Bayramından önce bitecek. Burada Cumhuriyet Bayramını güzel bir konserle kutlarız. Bu sahnemiz ve Bayburt'ta da benzer bir kültür merkezimiz var. Bu iki sahnemize çok sayıda sanat etkinliklerinin gelmesi için ilgili birimlerimizi buradan dönünce
talimatlandıracağım."
Bakan Günay sözlerine şöyle devam etti: "Güzel sanatlar genel müdürlüğümüze bağlı Türk müziği, Türk halk müziği, klasik Türk müziği, senfoni orkestralarımız, devlet tiyatrolarımız, devlet opera balemiz var. Her birisi aralarında sıraya koyacaklar. İnşallah bu önümüzdeki yıldan itibaren bu yılın sonundan itibaren bu bina da açıldıktan sonra her ay Gümüşhane ve Bayburt'a bir sanat etkinliği Ankara'dan mutlaka gelecek."
Bakan Günay ayrıca Süleymaniye Mahallesinde yaptığı incelemeleri değerlendiği konuşmasında şunları söyledi: "Süleymaniye Mahallesi ilginç bir yapılaşma. Orada kurulumuzla birlikte yaptığımız çalışmalar var. Belediyeye devredilmiş bir konaktan bahsetti arkadaşlar. Buna en kısa süre içerisinde uygulama yardımı yapmaya ve o konağı ayağa kaldırmaya çalışacağız. Ama bütün tescilli varlıkları bizim Ankara'dan kaynak bularak ayağa kaldırmamızın imkanı yok. O yüzden sosyal kullanıma açılacak olan binalara öncelik
vermeye çalışacağız. Bütün gayretimiz bizim, Türkiye'nin turizmde sağlamış olduğu ivmeyi Anadolu içlerine çalışmak. Tarihimizi, doğamıza, kültürümüze sahip çıkmaya çalışarak bunları yapmaya uğraşıyoruz. Valilerimiz bu konuda eskisine oranla çok daha gayretli ve dikkatli. Belediye başkanlarımız ilgili. Milletvekillerimiz konuyu Ankara'dan çok yakından takip ediyorlar. Biz de devlet imkanlarını olabildiğince her yere ihtiyaç çerçevesinde paylaştırmaya çalışıyoruz."
Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay daha sonra Zigana Dağı'ndaki tesisleri incelemek üzere Gümüşhane kent merkezinden ayrıldı.
Bakan Günay'a, Gümüşhane Valisi Enver Salihoğlu, Bayburt Valisi Kerem Al, AK Parti Gümüşhane Milletvekilleri Kemalettin Aydın, Yahya Doğan, Gümüşhane Belediye Başkanı Mustafa Canlı, Bayburt Belediye Başkanı Hacı Ali Polat, Kelkit Belediye Başkanı Muammer Duran, Bakanlık bürokratları ve kamu kurum müdürleri eşlik etti.