8
Eylül
2024
Pazar
GÜMÜŞHANE

Balıkçıların sorunları tartışıldı

Gümüşhane Tarım İl Müdürlüğü, ildeki tatlı su balıkçılığı ve balıkçılığın sorunları konusunu masaya yatırdı.

Tarım Bakanlığından, Tarımsal Üretim ve Geliştirme Genel Müdürlüğü (TÜGEM) Genel Müdür Yardımcısı Dr. Cevdet Akdeniz ve TÜGEM Su Ürünleri Daire Başkanı Erkan Gözgözoğlu’nun katıldığı toplantı Devlet Su İşleri tesislerinde yapıldı.

Gümüşhane Valisi Enver Salihoğlu, Tarım İl Müdürü Hasan Irkın ve ildeki 29 işletme temsilcisinin de katıldığı toplantıda bir konuşma yapan TÜGEM Genel Müdür Yardımcısı Dr. Cevdet Akdeniz, özellikle geçtiğimiz yıl yaşanan kuraklığa bağlı olarak dünyadaki gıda sektöründeki yatırımların giderek arttığını ve Türkiye’de de dünyada olduğu gibi sanayicilerin artık gıda sektörüne yatırım yapmaya başladığını söyledi.

Toplumları doyurabilmek için ülkelerin bu yönlere kanalize olmalarının doğal olduğuna değinen Akdeniz, “Su ürünleri sektöründe yetiştiricilik son yıllarda giderek önemini arttırıyor. Dünyada toplam 156,4 milyon ton su ürünleri üretimi var. Bunun yaklaşık 91 milyon tonu avcılıktan elde ediliyor. Geri kalan 65 milyon tonu ise yetiştiricilikten elde ediliyor. Ülkemizde duruma baktığımızda 2002 yılında yaklaşık 60 bin ton üretimimiz vardı. 550 bin ton kadar da avcılıktan elde ediyorduk balığı. Ancak son yıllarda dünyada olduğu gibi bizde de yetiştiricilik hızlı bir gelişme trendine girdi.

Mevcut akarsularımız, barajlarımız bu potansiyel içinde değerlendirmeye başlandı ve şuanda Türkiye’nin yetiştiricilikten elde ettiği rakam 150 bin tona ulaştı. Bunun da ötesinde su ürünleri sektörü çok iyi bir ihracat trendi de yakalamaya başladı. 2008 yılı ihracat rakamımız 416 milyon dolar. Özellikle AB üyesi ülkelerle Türkiye’nin hayvansal ürün olarak birinci sırada ihraç ettiği ürün balıktır. İkinci sırada kısmet olursa önümüzdeki günlerde işlenmiş tavuk gelecek. Yani dumanlanmış tavuk ürünlerini de önümüzdeki günlerde ihraç etmeye başlayacağız. Ülkemizin çok geniş bir potansiyeli var. Ve gelecekte Türkiye özellikle organiğe yakın üretimi ile kalite yönünden başarıyı yakalaması hasebiyle dünyada iyi bir ihracatçı ülke olacak.

Tabi burada şunu açıkça ifade etmek gerekir 2003 yılında su ürünlerine vermiş olduğumuz desteğinde çok büyük önemi var. Alabalıkta Türkiye AB ülkelerinde birinci sıraya, dünyada toplam yetiştiricilik alanında 30.sıraya yerleşti. Bu gelişme yeterli değil. Biz mevcut potansiyeli çok daha iyi değerlendirme özellikle de ihraca yönelik ürünü arttırmada ciddi çalışmalara girmemiz lazım. Bu çalışmayı sadece kamu sektörü yapmayacak. Bu ihracat miktarımızı inşallah daha yukarı çekmeye çalışacağız. Tabi ifade etmek istediğim şu biz zaman zaman ilgili arkadaşlarla beraber sektörün sorunlarını yada sektördeki yatırımcılarımızın sorunlarını dinlemek için illere gidiyoruz. Arkadaşların dertlerini izliyoruz. Tüm dünyada sadece ülkemizde üretimin zaman zaman sorunları oluyor. Bazen pazarlamada, bazen üretim maliyetlerinin yüksek olması, enerji fiyatlarının yüksek olması gibi sıkıntılarımız olacak ancak kamu ve paydaşlar ortaklaşa hareket ettiğimiz noktada biz bu sorunların çözümünü bulacağımıza inanıyorum.” dedi.

Gümüşhane Valisi Enver Salihoğlu ise konuşmasında Gümüşhane’nin su ürünleri ile kapsamlı bir şekilde yakın zamanda ilgilenmeye başladığını ve hızla geliştiğini belirterek, “Bugün her ne kadar birlik oluşmamış olsa da birliğin oluşmasına yeterli sayıda üreticimizin olduğunu görüyoruz. 2003 yılında faaliyete geçen Kürtün Barajının ihalesi daha sonraki yıllarda yapıldı. O zaman buraya balıkçı bulamıyorduk. Özellikle Kürtün’den hiç talipli yoktu. Hatta o zaman Kürtünlüler katılsın diye belli bir kontenjanda ayırmıştık.

Fakat şimdi yapılan Torul barajında kapasitenin 5 katı kadar bir müracaatın olduğunu memnuniyetle görüyoruz. Bununla birlikte bir ortaklık birlik oluşturmakta hayli zorlanıyoruz. Gümüşhane’de uzun zamandır pestil ve kömecilerin bir araya gelip dernek, birlik oluşturması için uğraşıyoruz, balıkçıları da aynı şekilde bir araya getirmek istiyoruz ama olmadı. İnşallah bu toplantı birliğe vesile olurda su ürünleri birliği kurulur. Herşeyden önce ortak sorunların ortak çözüme kavuşturulması konusunda birlikler çok önemli işlevi olan kuruluşlardır. Dünyanın birçok ülkesinde özellikle AB’de bu konuda çok önde adımlar atıldı. Trabzon ve Rize’de bu birlikler kuruldu, Gümüşhane’de de en kısa zamanda birlik kurulmalı.” şeklinde konuştu.

Gümüşhane Tarım İl Müdürü Hasan Irkın, Torul ve Kürtün barajlarında yıllık 4 bin 500 ton üretime doğru gittiklerini belirterek, “Kurumsal olarak üreticilerimizin yanında olmaya çalışıyoruz. Sektörün sıkıntıya girmemesi için maliyetlerin düşük olması ve pazarlama konusunda sıkıntı yaşanmaması gerekiyor. bu konuda kurumsal olarak üzerimize düşeni yapmaya hazırız.” dedi.
Toplantıda daha sonra üreticiler sorunları ile ilgili yetkililerle sohbet ettiler.
 

iha
Yayın Tarihi : 4 Temmuz 2009 Cumartesi 16:59:44


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?