8
Eylül
2024
Pazar
GÜMÜŞHANE

Çevre müdürlüğünden soba uyarısı

Gümüşhane Çevre ve Orman Müdürü Hayrettin Yıldırım, sobaların odadaki uygun yere kurulması ve yakılırken de üstten tutuşturulması gerektiğini söyledi.


Ülke genelinde son günlerde sobadan kaynaklanan zehirlenmelerin arttığını söyleyen Gümüşhane Çevre ve Orman Müdürü Hayrettin Yıldırım, yanmakta olan kömürün üstüne asla ilave kömür dökülmemesi gerektiğini belirtti. Yıldırım, “Yanan sobaya üstten kömür ilave edilirse alttaki ateşin etkisi ile ilave kömür bünyesindeki yanabilir gazlar yanmadan baca ile çevreye verilir” dedi.


Kömür sobalarının mutlaka üstten tutuşturulması gerektiğinin altını çizen Yıldırım, “Sobanın yaydığı ısıdan daha iyi yararlanmak için duvar ile soba arasında en az 50 santimetre mesafe bulunmalıdır. Sobanın arkasına koyulacak olan parlak ve ısıya dayanıklı bir levha odanın en iyi şekilde ısınmasına yardımcı olacaktır. Linyit kömürü birkaç tahta parçası ve çıra ile tutuşturulabilir. Üst bölümde tam yanma gerçekleşmeden alt ve üst hava alma kapakları kapatılırsa, kömürün tutuşma süresi uzayacağından, yanmadan çıkan gaz miktarı artacaktır.” şeklinde konuştu.
Yanan bir sobaya asla su dökülmemesi gerektiğini de belirten Yıldırım, sobalı ve kaloriferli binalarda mutlak suretle belli periyotlarla baca temizliğinin yapılması gerektiğini de vurguladı.

iha
Yayın Tarihi : 15 Ocak 2009 Perşembe 17:09:36


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?