8
Eylül
2024
Pazar
GÜMÜŞHANE

Çit Vadisi'nde HES protestosu

GÜMÜŞHANE ÇİT VADİSİ'NDE HES PROTESTOSU

Gümüşhane’nin Torul ilçesine bağlı Gümüştuğ köyünde “Derelerin Kardeşliği Şenliği” düzenlenirken, Çit Vadisi'nde yapılması planlanan HES'ler protesto edildi.

Çit Deresi üzerine kurulması planlanan 7 adet Hidro Elektrik Santrali (HES) projesini protesto eden köylülere, Trabzon Mimarlar Odası, Türkiye Su Meclisi, Fındıklı Dereler Platformu, Derelerin Kardeşleri Platformu ve Doğu Karadeniz Çevre platformu destek verdi.

Köydeki eski okul bahçesinde düzenlenen programa vadide bulunan 5 köyün muhtarları, sivil toplum örgütü temsilcileri, vatandaşlar ve CHP Gümüşhane İl Başkanı Erkan Pelit katıldı. Misafirlere ikram edilen yemeğin ardından düzenlenen programda Kerim Yılmazer ve İrfan Küçüköner’in seslendirdiği türküler dinlendi.

Köy muhtarı Bekir Çubukçu, yaptığı konuşmada turizm cenneti vadinin HES cehennemine dönme tehlikesi ile karşı karşıya olduğunu belirterek, “Çit deresinde yapılan planlara göre artık yatağında akmayacaktır. Su yatağından kaldırılarak ormanlar, yeşillikler tahrip edilecek. Dere yatakları dolacak, derelere can suyu bırakılacak. Can suyu ölüm suyudur” diye konuştu.

Çit Deresi'nde 7 tane HES projesi bulunduğunu ifade eden köy muhtarı Çubukçu, bölgede yaşayan insanların insan yerine konulmadığını iddia etti. Başbakan Erdoğan’ın, “İnsanı yaşat ki devlet yaşasın” sözüne de vurgu yapan Muhtar Çubukçu, insanların yaşaması ve huzurlu olmasının yaşadıkları mekana bağlı olduğunu söyledi.

Fındıklı Dereleri Koruma Platformu sözcüsü Avni Ertaş ise kendilerinin 3 yıldan beri HES’lere karşı mücadele ettiklerini ifade ederek Türkiye’de güneş ve rüzgar enerjisinden faydalanılmadığını, iletim hattındaki kayıplar ve kaçak elektriğin önüne geçildiği zaman Türkiye’de enerji sıkıntısı olmayacağını belirtti.

Konuşması sık sık alkışlarla kesilen Ertaş, Çit Vadisi’ne yapılacak 7 HES’in her birinden en az 5 iletim hattı geçeceğini ve bunların doğuracağı radyoaktif etkilere dikkat çekti. Yıllardır yaptıkları eylemler sayesinde Rize’de bazı santrallerin inşaatlarının durdurulduğunu, bazılarının da hiç başlayamadığını ifade eden Ertaş, vadide bulunan köylülere bu direnişlerini sürdürmeleri tavsiyesinde bulundu.

Derelerin Kardeşliği Platformu adına Hüseyin Acar ve Cumhuriyet Halk Partisi Gümüşhane İl Başkanı Erkan Pelit’in konuşmalarının ardından, alanda hazır bulunan vatandaşlarla birlikte HES yapılması planlanan bölgeye yürüyüş düzenlendi.

Torul ilçesine bağlı Gümüştuğ köyündeki kapalı ilkokul binası ve bahçesinde düzenlenen program için Jandarma ekipleri yoğun güvenlik tedbiri aldı.

GÜMÜŞHANE ÇİT VADİSİ'NDE HES PROTESTOSU
GÜMÜŞHANE ÇİT VADİSİ'NDE HES PROTESTOSU
GÜMÜŞHANE ÇİT VADİSİ'NDE HES PROTESTOSU
GÜMÜŞHANE ÇİT VADİSİ'NDE HES PROTESTOSU
İHA
Yayın Tarihi : 25 Nisan 2010 Pazar 18:46:01
Güncelleme :25 Nisan 2010 Pazar 18:49:09


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
ibrahim tuncer IP: 88.254.153.xxx Tarih : 27.04.2010 21:06:10

hocam o derede balık var mı varsa yazın balık tutmak serbest mi bu konuda ivedi olarak tarafımıza bilgi verilmesini önemle arz ve talep ederim. eger serbest olursa mahmudun nenesi hava yengemle pira dayım yaylada tatlı balıgı şenlikleri düzenleyecekler bilgilerinize arz olunur