8
Eylül
2024
Pazar
GÜMÜŞHANE

Dağcılar Ağrı Dağı’na tırmandı

GÜMÜŞHANELİ DAĞCILAR AĞRI DAĞI’NA TIRMANDI

Gümüşhane Dağcılık ve Doğa Sporları Kulübü (GÜDAK) üyesi sporcuları Türkiye’nin en yüksek noktası olan 5 bin 137 metre rakımlı Ağrı Dağı zirvesine tırmandı.

Ağrı’nın Doğubeyazıt ilçesindeki güney cephesinden tırmanışı gerçekleştiren dağcılar, Gümüşhane tarihinde ilk kez ekip halinde Ağrı Dağına tırmandı.

Ağrı Dağcılık Sporları İl Temsilcisi Servet Arslan’ın koordinasyonda yardımcı olduğu programa Doğubeyaz ilçesinin 2 bin rakımlı Çevirme köyünde başlayan sporcular, buradan katırlar ve atlara yükledikleri sırt çantaları ve malzemeleri ile birlikte 3 bin 200 metre deki kamp yerine yaklaşık 7 saat süren zorlu bir yürüyüşün ardından ulaştı. Burada akşam yemeğini yiyerek dinlenmek için kurdukları kamp çadırlarına geçen sporcular geceyi burada geçirdikten sonra 4 bin 200 metre rakımda bulunan ikinci kamp yerine ulaşmak için yürüyüşe başladı. Yaklaşık 6 saat süren yürüyüşün ardından kamp yerine ulaşan sporcular vücudun yüksek rakıma uyum sağlaması için gerçekleştirdikleri aklimatizasyon çıkışlarının ardından sabaha karşı 03.15’te zirve tırmanışına başladı. Gece yağan dolu ve kar yağışının ardından yürüyüş saatinde havanın açık olmasından istifade eden sporcular, olumsuz herhangi bir engelle karşılaşmadan saat 08.00 sıralarında 5 bin 137 metre rakımlı zirveye ulaştı.

Burada zirve defterini imzalayan sporcular Polonyalı, Alman, İran, İsveç, Erzurum, İstanbul ve Ağrı’dan gelen ekiplerle birlikte zirvenin tadını çıkardı.

Yürüyüş hakkında bilgi veren GÜDAK Başkanı Mustafa Akbulut, ikinci kamp yerinden sonra yaptıkları aklimatizasyon yürüyüşleri esnasında dolu ve kar yağışı ile aynı anda karşılaştıklarını, bunun haricinde herhangi bir olumsuzluk olmadan yürüyüşü tamamladıklarını belirterek, “Son kamp yerinde zirve tırmanışı yapacağımız gece olumsuz hava şartları nedeniyle ekip liderleri ile sık sık toplantı düzenleyerek durum değerlendirmesi yaptık. Son toplantının ardından havanın açık olmasını fırsat bilerek tepe lambalarımızla birlikte tırmanışımızı gerçekleştirdik. Sporcularımızın zirve yolculuğunu ‘Ateş böceklerinin Ağrı Dağı’na saygı duruşu’ olarak nitelendirdik. Muhteşem bir manzara, ahenk ve güzel bir tempo ile zirveye ulaştık. Zirvede çekildiğimiz hatıra fotoğrafının ardından inişe geçtik. Zirveden Nahcıvan, İran ve Ermenistan topraklarını da gördük. Zirve dönüşü 4 bin 200 metredeki kampımızda 2 saatlik dinlenmenin ardından 3 bin 200 metredeki kamp ve ardından araçlarımıza ulaştık. Tarifi imkansız güzelliklerle dolu yürüyüşümüzde bize katkı sağlayan Gümüşhane, Ağrı, Doğubeyazıt’ta ki resmi makamlara, Ağrı Dağcılık İl Temsilcisi arkadaşımıza ve eşyalarımızı taşımada yardımcı olan İbrahim beye çok teşekkür ediyoruz” diye konuştu.

Dağcıların Ağrı’daki resmi işlemlerin tamamlanması sırasında tarihi İshakpaşa Sarayını da ziyaret ettiği öğrenildi.

GÜMÜŞHANELİ DAĞCILAR AĞRI DAĞI’NA TIRMANDI
GÜMÜŞHANELİ DAĞCILAR AĞRI DAĞI’NA TIRMANDI
GÜMÜŞHANELİ DAĞCILAR AĞRI DAĞI’NA TIRMANDI
İHA
Yayın Tarihi : 22 Eylül 2010 Çarşamba 12:11:01
Güncelleme :22 Eylül 2010 Çarşamba 12:17:16


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?