8
Eylül
2024
Pazar
GÜMÜŞHANE

Dağcılar Zigana'da kamp kurdu

Türkiye Dağcılık Federasyonu'nun yaz temel eğitim kampında başarılı olan sporcuların katıldığı kış eğitim kampı, Gümüşhane'nin Zigana Dağı'nda devam ediyor. Kampı ziyaret eden Gümüşhane Valisi Enver Salihoğlu, sporculara pestil ve köme ikram ederek, yetkililerden 2 bin 100 metre rakımda kurulan kamp hakkında bilgi aldı.
Sporcuların testere ve dağcılık malzemeleri ile sertleşmiş karları keserek, tuğla şekline getirip kurduğu kar kulübelerini de inceleyen Vali Salihoğlu, zor şartlar altında yaşamını idame ettirmeye çalışan sporcularla bir süre sohbet etti. Vali Salihoğlu, ayrıca bir kar kulübesinin açılışını dağcılıkta kullanılan iplerin birinin mandalını açarak yaptı.


Türkiye Dağcılık Federasyonu Başkanı Alaattin Karaca, 35 ilden sporcunun yer aldığı kampın 11 Ocak'ta sona ereceğini söyleyerek, sporculara kampta çadırda hayatı idame ettirme, kış koşullarında beslenme, karda yürüme teknikleri, kış malzemelerini kullanma teknikleri, çadırda geceleme ve çığ konularında bilgi verildiğini söyledi. Karaca, kampın ardından yapılacak sınav sonucunda başarılı olan sporcuların bir sonraki eğitime katılmaya hak kazanacaklarını ifade etti.
Vali Enver Salihoğlu ise, federasyonun kış kampını Zigana'da gerçekleştirmiş olmasından mutluluk duyduğunu belirterek, "Gümüşhane'nin yaklaşık yüzde 30'u dağlarla ve kayalarla kaplıdır. Dağcılık için çok ideal mekanlara ve parkurlara sahip, belki de Türkiye'de örneği az rastlanan illerden birisidir. Ancak kayak sporu ile zaman zaman burada ilgilenilmesine rağmen dağcılıkla çok fazla ilgilenilmediğini gördüm" diye konuştu.


Gümüşhane'de üniversitedeki dağcılık kulübü haricinde sivil bir kulüp olmadığını, fakat geçtiğimiz günlerde dağcılıkla ilgilenenlerin yeni bir kulüp kurduğunu belirten Vali Salihoğlu, "Yeni kurulan kulübümüz ile birlikte, yarışmadan ziyade paylaşmayı, doğayı birlikte paylaşmayı, birlikte yaşamayı, güzellikleri birlikte görmeyi amaçlayan, hem doğayı, hem çevreyi korumayı amaçlayan bir spor olarak dağcılık sporunun Gümüşhane'de yaygınlaşmasını umut ediyoruz. Amatör olarak bu işe destek veren, katılan bütün
arkadaşlarımızın bu tür faaliyetlere katılıp kendilerini geliştirmesini, ileride Gümüşhane'de de bu işleri bağımsız olarak yapacak, genç kardeşlerimizi yetiştirecek sporcuların burada eğitim almasını arzu ediyoruz. Dağcılık sporu, futbol, boks, hentbol, basketbol gibi değil. Burada kimse kimseyi dövmüyor, kimse kimseyi geçmiyor. Herkes başarıyor, herkes kazanıyor. Dağcılık sporunu daha çok benimsemeliyiz, özümsemeliyiz" diye konuştu.


Açıklamaların ardından zirve tesislerindeki salonda sporcularla bir süre sohbet eden Vali Salihoğlu ve Dağcılık Federasyonu Başkanı Karaca'nın konuşması esnasında soğuktan üşüyen bir sporcunun arkadaşı yardımıyla ısındığı gözlendi.
Beraberinde Cumhuriyet Başsavcısı Abidin Bozkan ve Torul Kaymakamı Şafak Gürçam ile kampı ziyaret eden Vali Salihoğlu, Türkiye Dağcılık Federasyonu Başkanı Alaattin Karaca ve eğitmenlerden bilgi aldıktan sonra kamptan ayrıldı.

iha
Yayın Tarihi : 9 Ocak 2009 Cuma 11:17:50


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?