8
Eylül
2024
Pazar
GÜMÜŞHANE

Depreme karşı kaliteli beton seçin

Gümüşhane'de, Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB), Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü ve İnşaat Mühendisleri Odası Gümüşhane Temsilciliği'nin ortaklaşa düzenlediği, "Depreme Dayanıklı Yapı Tasarımı ve Beton Semineri" gerçekleştirildi.

Atatürk Kültür Merkezi'nde yapılan seminere Belediye Başkanı Mustafa Canlı, Vali Yardımcısı Mehmet Demiral, İl Genel Meclisi Başkanı Sebahattin Çobanoğlu, Özel İdare Genel Sekreteri İsmail Yalçın, Sivil Savunma Müdürü Oğuz Kahraman, kamu kurumlarının temsilcileri ve Gümüşhane Üniversitesi akademik personeli ve öğrencileri katıldı.

Seminerin başlangıcında bir konuşma yapan Vali Yardımcısı Mehmet Demiral, depremin sadece Türkiye için değil, tüm dünya için küçümsenemeyecek bir gerçek olduğunu belirterek, 'Depremle birlikte yaşamalıyız' söyleminin gerekli tedbirlerin alınması anlamına geldiğini söyledi.

Hem dünyada hem de ülkemizde çok şiddetli depremlerin meydana geldiğine değinen Demiral, "Eğer siz tedbirinizi alırsanız can ve mal kayıplarını sıfırlayamazsanız bile asgariye indirebilirsiniz. Bunun en güzel örneği Japonya'da görülüyor. Kobe depreminden sonra büyük can ve mal kaybı yaşadılar ama onlar bu depremden gerekli dersi çıkardılar. Sürekli büyük şiddette depremler oluyor Japonya'da ama oradaki insanlar bunu bir yağmur, kar yağışı gibi algılıyorlar. Onlar için depremler sıradan doğal bir olay gibi karşılanıyor. Gerekli altyapıyı oluşturmuşlar, gerekli eğitimleri insanlarına vermişler. Artık orada bu iş sıradanlaşmış bir vaziyette. Bizimde amacımız bu. Gerekli tedbirleri aldıktan sonra sıradan bir afet haline gelir, can ve mal kayıplarımız asgari düzeye iner. Şemsiye almadan yağışlı havaya çıkarsanız ıslandığınız gibi depremde de gerekli tedbiri almazsanız evleriniz başınıza yıkılıyor maalesef. Ufak şiddetli depremlerde maalesef yapılarımız yıkılıyor, insanlarımız zarar görüyor. Hem kamu görevlileri hemde vatandaşlar olarak hepimize burada önemli görevler düşüyor" diye konuştu.

Seminerde daha sonra, 'Türkiye'de Hazır Beton Kullanımı, Sorunlar ve Gelişmeler' konusunda THBB Genel Sekreteri Ferruh Karakule tarafından katılımcılara bilgi verildi.

Türkiye'nin 2007 yılında 74 milyon metreküplük beton üretimi ile İtalya ve İspanya'dan sonra Avrupa'nın üçüncü büyük hazır beton üreticisi olduğunu belirten Karakule, beton kalitesinin önemine değindi. Depremlerde yıkımların başlıca nedenlerden birisini kalitesiz beton kullanımı olduğunu söyleyen Karakule, bilgi eksikliği, toplumsal unutkanlık ve düşük maliyet hedefleri nedeniyle düşük sınıflarda beton kullanıldığını ifade ederek, bir yapının maliyetinde betonun oranının yüzde 7-8'i geçmeyeceğine de değindi.

THBB Genel Sekreteri Karakule'nin ardından, 'Depreme Dayanıklı Yapı Tasarımı' konusunda Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsünden Dr. Cüneyt Tüzün; 'Temel Beton Bilgisi, Betonun Yerleştirmesinde ve Bakımında Dikkat Edilecek Hususlar' konusunda ise THBB Genel Sekreter Yardımcısı Dr. Tümer Akakın tarafından katılımcılara bilgi verildi.

Öte yandan Fatih Parkı önünde konuşlanan Gezici Deprem Simülasyon Eğitim TIR'ında (GEDSET) incelemelerde bulunan Gümüşhane Valisi Enver Salihoğlu, uzmanlardan bilgi aldı. İl Genel Meclisi Başkanı Sebahattin Çobanoğlu, Özel İdare Genel Sekreteri İsmail Yalçın, Milli Eğitim Müdürü Ferda Yıldırım, Sivil Savunma Müdürü Oğuz Kahraman ve meclis üyeleri ile birlikte deprem anının simüle edilmesine tanıklık etti.

GEDSET Deprem TIR'ında Türkiye Hazır Beton Birliği tarafından depreme karşı dayanıklı yapı üretimi konusunda vatandaşları bilgilendirmek amacıyla hazırlanan "Deprem Broşürü", "Türkiye Deprem Bölgeleri Haritası", yaralanma, kırık, yanık, kimyasal madde tahrişi gibi sıklıkla karşılaşılan vakalara ilişkin temel ilkyardım bilgilerini çizilmiş özel resimler eşliğinde veren "İlk Yardım Kitabı" ve deprem riskine dikkatleri çekmek ve depreme dayanıklı yapı üretiminin önemini vurgulamak amacıyla hazırlanan 4 kısa filmin yer aldığı "Kurabiye Binalar VCD'si" de 2 gün boyunca katılımcılara dağıtıldı.

İHA
Yayın Tarihi : 5 Ekim 2009 Pazartesi 18:06:03
Güncelleme :6 Ekim 2009 Salı 00:28:59


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?