8
Eylül
2024
Pazar
GÜMÜŞHANE

Dilaver Cebeci Kitaplığı açıldı

Bu yıl 45.düzenlenen Kütüphane Haftası nedeniyle Gümüşhane Dilaver Cebeci Kitaplığı açıldı.


Gümüşhane İl Halk Kütüphanesinde gerçekleştirilen tören Kütüphane Müdürü Mevlüt Çetin’in konuşması ile başladı. Müdür Çetin konuşmasında, internet üzerinden ödünç kitap uygulamasını başlattıklarını belirterek, “Geçtiğimiz yıl başlattığımız çalışma ile kütüphanemizdeki tüm kitapların katalog bilgilerini internet ortamına aktardık. 2008 yılında 2 bin 800 adet kitabı kütüphanemize kazandırarak toplamda 27 bin 647 kitap ile hizmet veriyoruz” dedi.
İl Kültür ve Turizm Müdürü Temel Yalçın çağın bilgi çağı olduğunu, bilgi toplumu olmanın yolunun da okumaktan geçtiğini ifade ederek geçtiğimiz yıl yaşamını yitiren Gümüşhane’li ünlü şair ve yazar Dilaver Cebeci’nin kendi kütüphanesinden bağışladığı bin adet kitabın İl Halk Kütüphanesindeki akademik bölümde oluşturulan kitaplıkta vatandaşların hizmetine sunulduğunu söyledi.


Kitabın yerini hiçbir internet sayfasının dolduramayacağını belirten Gümüşhane Valisi Enver Salihoğlu ise konuşmasında kitapların insan hayatından hiçbir zaman uzaklaşmaması gerektiğini vurguladı. Salihoğlu, özet ve korsan kitapların alınmaması tavsiyesinde bulunduğu konuşmasını şöyle sürdürdü: “Dünyadaki gelişmiş ülkelere oranla, gerek kütüphane sayısı bakımından gerek nüfus bakımından ve gerekse kitaba ödenen para açısından ülkemiz gelişmiş ülkelerin çok gerisinde kalıyor. Okunacak çok sayıda ucuz ve kaliteli kitap var. Hayattan kopmamak için sürekli elimizde bir kitap olmalıdır. Okumayan toplum kör bir toplumdur. ‘Okuyan Gümüşhane’ projemiz büyük ilgi gördü. En ücra köylerde, kahvelerde okuma salonları oluşturuldu, oralara kitap bağışında bulunuldu. Bu kampanyanın artık hayatın bir parçası haline dönüşmesi beklediğimiz bir sonuçtur. Kütüphane haftaları sadece buralarda konuşma yapmak, şiir okumak için oluşturulmuş haftalar değildir. Bu haftalar kitabın, okumanın, bilimin, gelişmenin, dünyayı tanımanın bir aracıdır.”
Yapılan konuşmaların ardından kütüphaneden en fazla faydalanan ve hafta nedeniyle düzenlenen şiir, resim ve kompozisyon yarışmalarında dereceye girenlere ödülleri verildi.


Tören, Dilaver Cebeci kitaplığının açılışı ve yeni yayınlardan oluşan kitap sergisinin gezilmesi ile son buldu.
Kütüphane Haftası sebebiyle düzenlenen törene Gümüşhane Valisi Enver Salihoğlu, Belediye Başkanı Mustafa Canlı, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri İsmail Yalçın, Milli Eğitim Müdürü Ferda Yıldırım, İl Kültür ve Turizm Müdürü Temel Yalçın, kamu kurum müdürleri, öğretmenler ve öğrenciler katıldı.
 

iha
Yayın Tarihi : 3 Nisan 2009 Cuma 13:09:24


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
Hikmet OKUYAR IP: 85.96.239.xxx Tarih : 31.03.2011 23:07:24

DİLAVER CEBECİ ile KÜTÜPHANECİLİK HAFTASI / Hikmet OKUYAR

'' Türkiyem'' isimli şaheserin sahibi Kelkitli Şair Dilaver Cebeci ile bir Kütüphanecilik Haftası başlangıcında Türk Hava Yolları A.O. Kütüphanesi ve Arşivi Kurucusu olduğumda(1985) Türk Dünyası Araştırmaları Vakfı Kütüphanesi'nde faydalı bir görüşmemiz olmuştu.

Şebinkarahisarlı olduğumu hatırladığında Kelkit'ten Kelkit Vadisi'nden söz açmıştık..Türkiye Sevdası kapsamında sıla özlemini canlandırmıştık.
Şebinkarahisar'dan getirdiğim bir dürüm Şebincevizli Dut Pestili ikram ettiğimde sohbet daha da koyulaşmıştı.THY Kütüphane ve Arşivi Şefliği görevine atanmamın ve ciddi bir projeyi gerçekleştirmiş olmamın mutluluğunu ikişer bardak demli vakıf çayı içerek kutlamıştık. '' Kütüphaneler, geçmişten geleceğe uzanan kültür sanat köprüleridir '' diyerek..Dilaver Cebeci Nükteleri.. Dilaver Cebeci Şiirleri arasında.
Hele; '' Aşıkların ozanların şairlerin şiir yorumcusu şiir dostları ile bağ-bahçe üreticilerinin Piri Dünyaca Ünlü Şair Abdi Beğ için Şebinkarahisar Cuhuriyet Meydanı'nda bir anıt yaptırmayı; üstüne de meşhur '' Gül ile Bülbül '' şiirini yazdırmayı çok istiyorum'' dediğimde çok duygulanmış farklı bir davranışla boyunuma sarılmış, düşüncenin eyleme dönüşmesini dilemişti.

Ve su gibi akıp giden bir zaman dilimi içinde bir 28 Mayıs 2008 Günü -daha yapılacak çok işimiz vardı- derken ansızın aramızdan ayrılarak ebedi aleme göç etmişti.

Kelkitli Cebeci Meydanı ve Türkiyem Anıtı..

Şimdi her Kütüphanecilik Haftası kapsamında; Ünlü Edebiyat Ustası, Şebingülü Dostu, Eğitimci Şair Kelkitli Dilaver Cebeci Şiirleri ile şiir dostlarını bilgilendiriyorum.
Kelkit Belediyesi başta olmak üzere Gümüşhane ve ilçeleri için hizmet yapan kurum yöneticilerine ulaşarak Gümüşhaneli medya temslcileri ile STK yöneticileri ile görüşüyorum.
Kelkitli Dilaver Cebeci Kültür Sanat Dostları Topluluğu oluşturulmasını, Kelkit Belediye sınırları içinde önemli bir meydana Kelkitli Şair Dilaver Cebeci Meydanı adı verilmesini ve üstüne de '' TÜRKİYEM'' şiiri yazılı bir anıt yaptırılmasını istiyorum.
2008 yılından beri söylemden eyleme dönüştürmek istediğimiz bu anlamlı şiir yüklü duygularımızı düşüncelerimizi Türkiye'nin her yerinden destekleyen aşık ozan şair şiir yorumcusu şarkı türkü şiir dostlarına, Çok Meşhur Dilaver Cebeci imzalı '' TÜRKİYEM'' ŞİİRİ sevenlerine teşekkür ediyorum.
Tertip Komitesi TEŞKİL edildiğinde, yetkili başkanların açıklamalarını müjdeli mesajlarını sizlere ulaştıracağımızı bildiriyor; 47. Kütüphanecilik Haftası vesilesiyle tüm Kütüphane çalışanlarını saygıyla selamlıyor Adnan Ötüken başta olmak üzere ebedi aleme göç eden Kütüphane ve Arşiv öncülerine rahmet diliyoruz.
Kütüphanelerin önemi hiç bitmiyecek diyen kitap dostları ile nice güzel haftalarda buluşmak dileğiyle Kütüphanelerin şuurlu araştırmacısı olarak da bilinen Kelkitli Şair Dilaver Cebeci imzalı ''TÜRKİYEM'' şiirini 47. Kütüphanecilik Haftası anısına paylaşıyorum.

Türkiyem
Baş koymuşum Türkiye'min yoluna
Düzlüğüne yokuşuna ölürüm
Asırlardır kır atımı suladım
Irmağının akışına ölürüm

Sevdalıyım yangın yeri bu sinem
Doksan yıldır çile çekmiş hep ninem
Pınarlardan su doldurur Eminem
Mavi boncuk takışına ölürüm

Düğünüm, derneğim, halayım, barım,
Toprağım, ekmeğim, namusum, arım
Kilimlerde çizgi çizgi efkarım,
Heybelerin nakışına ölürüm

Kelkitli Şair Dilaver CEBECİ Okuyar Kitle İletişim :hikmetokuyar@hotmail.com
Hikmet OKUYAR Şüsiyad Başkanı