8
Eylül
2024
Pazar
GÜMÜŞHANE

Domuz gribi açıklaması

AK Parti Gümüşhane Milletvekili Doç. Dr. Kemalettin Aydın, Gümüşhane Devlet Hastanesi'nde dün akşam saatlerinde domuz gribi (H1N1) şüphesi ile müşahede altına alınan hastalarla ilgili açıklama yaptı.


Bugün Gümüşhane'ye gelerek Devlet Hastanesi'nde, Sağlık Müdürü Dr. Mehmet Topsakal, Başhekim Opr. Dr. Cemalettin Atalay ve Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. Süleyman Yumutgan'la görüşen Milletvekili Kemalettin Aydın, hastaları muayene ettikten sonra gazetecilere açıklamalarda bulundu.


Milletvekili seçilmeden önce Karadeniz Teknik Üniversitesi Farabi Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Başkanlığı görevini yürüten Aydın, "Yüksek ateşten dolayı yatan hastaları muayene etmek için buradayım. Burada oluş nedenim enfeksiyon hastalıkları öğretim üyesi olmamdır. Hastamız İngiltere'de yaşarken 13-14 gün önce Türkiye'ye eldi. Geldikten 10 gün sonra ateşi çıkan bir hasta. Doğal olarak son günlerde gündem olan yurtdışından gelen vatandaşlarımızda domuz gribi şüphesi hakim oldu. Hastanın Türkiye'ye girdikten 10 gün sonra ateşinin çıkması domuz gribi dediğimiz H1N1 virüsünün inkibasyonu için uzun bir süredir. Yapılan tetkikler sonunda ve bizim yaptığımız muayenede hastada viral enfeksiyonlardan daha çok bakteriyel enfeksiyon dediğimiz solunum yolu enfeksiyonu ile uyumlu olduğu gözlenerek tedavisine başlandı. İlgili tetkikleri Ankara'ya da gönderildi. Büyük bir olasılıkla negatif gelecek olan hastanın bugünkü muayene şartları içerisinde hastanın ateşinin
düşme eğiliminde olduğu gözleniyor. Bakteri enfeksiyonu tedavisine cevap verir pozisyonunda olduğu gördük. İki tane çocuğu da kendisi ile aynı ortamı paylaştığı için ve özellikle kız çocuğunda ishal de oluşu bağırsaklarında viral enfeksiyon olduğunu düşündürüyor. Çocukların yurtdışı seyahati yok. Babaları yurtdışından gelen bir hastadır. Kısacası dünya gündeminde olan domuz gribi ile çok uyumlu olan öyle bir kliniği ve laboratuarı söz konusu değil. Bakteri enfeksiyonu açısından tedavisi devam ediyor.


Ülkemizde de şu ana kadar yerli vaka söz konusu değildir. Sağlık Müdürlüğümüz tarafından Ankara'ya gönderilen tahlil sonuçlarının gelip, H1N1 ortaya çıkacaktır. Endişe edecek bir durum yok gibi görünüyor. Kesin sonuçlar gelene kadar hastanede alınan önlemler kaldırılmayacak. Dünyada da böyle hastalarda kesin sonuçlar alınmadan önlemler kaldırılmaz. Kesin sonuçlar geldikten sonra hasta oral antibiyotik tedavisine başlanarak evine gönderilir" dedi.
Gümüşhane'de dün akşam saatlerinde Merkeze bağlı Üçkol köyünde ikamet eden H.H.Ş.(32) ve kızı L.Ş.(8) yüksek ateş şikayeti ile Devlet Hastanesi'ne müracaat etmişlerdi. H.H.Ş.'nin 12 gün önce İngiltere'den geldiği öğrenilince Sağlık Bakanlığı'nın genelgesi gereği hastanede gereken tedbirler alınmış ve karantina uygulanmıştı. Domuz gribi şüphesi ile diğer hastalardan arındırılmış Enfeksiyon Hastalıkları Servisi'nde yatan baba ve kızının sağlık durumunun iyi olduğu öğrenildi.
 

iha
Yayın Tarihi : 1 Haziran 2009 Pazartesi 12:47:36


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?