8
Eylül
2024
Pazar
GÜMÜŞHANE

Domuz gribi şüphesi sona erdi

Gümüşhane'de geçtiğimiz gün rahatsızlanarak Devlet Hastanesi'nde tedavi altına alınan iki kişinin Ankara Refik Saydam Hıfzısıhha Merkezi'nde yapılan tahlil sonuçlarının ardından domuz gribi (H1N1) virüsü taşımadıkları bildirildi.


Konuyla ilgili açıklama yapan İl Sağlık Müdürü Dr. Mehmet Topsakal, önceki gün müşahede altına alınan baba H.H.Ş.(32) ve kızı L.Ş.'nin(8) ön tanılarında domuz gribi şüphesinin olmadığını, hastanede yapılan uygulamaların tamamen tedbir amaçlı çalışmalar olduğunu söyledi.


Dr. Topsakal, Ankara Refik Saydam Hıfzısıhha Merkezi'nde yapılan tahlil sonuçlarının ardından alınan neticelere göre vakanın, kendi klinik tanılarında da olmasını düşünmedikleri gibi domuz gribi olmadığını, yani sonucun negatif şeklinde geldiğini ifade etti. Hastanedeki önlem ve tedbirlerin sona erdirilerek hastaların taburcu edildiğini söyleyen Topsakal, "Vatandaşımız 19 Mayıs'ta ülkemize giriş yapmıştı. Şikayetleri 31 Mayıs'tan 3-4 gün öncesinde ortaya çıkmıştı. Dolayısıyla yedi günü geçtiği için domuz gribi ön şüphesi yoktu.

Ama yinede enfekte bir bölgeden geliyor olması bizi ister istemez bazı tedbirleri almaya yöneltmişti. Vatandaşımızın izolasyon çalışmaları yapılmış, aynı zamanda alınan sürüntüler Merkez Hıfzısıhha Başkanlığı'na tanıyı teyid etmek ya da ekarte etmek için gönderilmişti. Ankara Refik Saydam Hıfzısıhha'dan alınan neticelere göre vakanın bizim klinik tanımızda da olmasını düşünmediğimiz gibi domuz gribi olmadığı bu konuda negatif geldiği bize bildirilmiştir.

Çok şükür bununla ilgili aldığımız önlem tedbirleri de veya olası önlemler de vatandaş ve hastane nezdinde sona erdirilmiştir. Bu hastalığın her yerde olduğu gibi ülkemize de veya ilimize de gelmeyeceği konusunda bir garantimiz yok. Çünkü yurtdışı bağlantılı Gümüşhaneli hemşerilerimiz fazladır. Bu anlamda sürekli teyakkuz halindeyiz" dedi.


H1N1 virüsünün yaz döneminde sirkülasyonu ve dolaşımının sıcaktan dolayı engelleneceğinin Sağlık Bakanı tarafından kamuoyuna duyurulduğunu söyleyen Topsakal, "Asıl endişemiz sonbahar aylarında virüsün tekrar dolaşıma başlayacağını düşündüğümüz dönemlerdedir. Bu döneme kadar da hiçbir zaman için tedbirlerimizi elden bırakmayacağız. Panik yapmadan, insanlarımızı paniğe sevk etmeden ama her şeyi de basınla ve insanlarımızla paylaşarak bu hizmeti yürüteceğimizin bilinmesini isterim" diye konuştu.


Müdür Topsakal, Devlet Hastanesi'nde müşahede altında tutulan baba ve kızın tahlil sonuçlarının öğrenilmesinin ardından taburcu edildiğini ve serviste yapılan karantina uygulamasının sona erdirilerek her şeyin normale döndüğünü sözlerine ekledi.
 

İha
Yayın Tarihi : 2 Haziran 2009 Salı 15:09:13


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?