8
Eylül
2024
Pazar
GÜMÜŞHANE

Engelli genç kızın okuma çığlığı

Gümüşhane Ak Parti Kadın Kolları tarafından tertip edilen "Dünya Kadınlar Günü Kutlama Programında" kürsüye çıkan Hafize Palancı adlı engelli genç kız okumak istediğini söyledi.

Gümüş Otel'de düzenlenen programda Belediye Başkan adayı Ercan Çimen'in konuşması esnasında yerinden kalkarak "Dünya Kadınlar Günü'nde okuma özgürlüğümü geri istiyorum" diye haykıran Hafize Palancı'ya (22), Gümüşhane Milletvekili Doç. Dr. Kemalettin Aydın ve partililer sahip çıktı.

Kürsüye gelerek durumunu izah eden Palancı'nın konuşması esnasında heyecanlandığı gözlerden kaçmadı. Palancı konuşmasında, lise eğitimine kadar azimle okuduğunu belirterek, "Üniversiteyi kazandım. Kazandım diye sevindim ama özrüm yüzünden okul okuyamadım. Hala pes etmedim, hala bir şeyler yapmaya çalışıyorum. Ama yardım istiyorum. En sonunda dondurmak zorunda kaldım. Dayanamadım. Erzurum'da bir yıl yalnız başıma ağladım ben. Okuma özgürlüğümü geri istiyorum, okumak istiyorum ben" dedi. Palancının bu
konuşmasında salonda bulunan alkışları ile destek verirken, mikrofonu alan Ak Parti Gümüşhane Milletvekili Doç. Dr. Kemalettin Aydın, "Dünya Kadınlar Günü'nde bir kısım kadınlarımızın yada çocuklarımızın hangi sıkıntıda olduklarını büyük bir medeni cesaretle gerçekten kadınlarımızın olması gerekli olduğu noktada olarak gösterdi. Konuyu bizzat inceleyeceğiz ve Bakanımız Nimet Çubukçu'ya aksettireceğim. Kardeşimizin neyi eksik kalmışsa sayın bakanımızla konuşup bizzat kendi çocuğumla ilgilenirmiş gibi ilgileneceğim. Hemen yarından itibaren konunun takipçisi olacağız" diye konuştu. Aydın, açıklamasına şöyle devam etti:

"Kızımız doğuştan ve akabinde geçirdiği hastalıkla çocukluğundan beri böyle bir durumda. Buna rağmen eğitimini tamamlamış. Hemşirelik yüksekokulunu kazanmış, okurken de yaşadığı zorluklar, toplumsal baskılar, arkadaş çevresi ve eğitim camiasındaki sıkıntılarla psikolojik olarak artık dayanamaz duruma gelmiş. Biz ilk etap da kendi adımıza teşkilatımızla ve aile olarak kızımızın gelecek yıl dondurmuş olduğu eğitiminin devam etmesini sağlama adına Erzurum'daki yurdundan, evine ekonomik anlamda desteğine kadar her şeyini tamamlayacağız. Arkasından da okuluna devam edebilmesi için özellikle Ağustos, Eylül ayından itibaren de Erzurum Tıp Fakültesi Başhekimi arkadaşımla görüşerek ona psikolojik desteği verecek bir psikologla beraber hem de sosyolog arkadaşlarla ona destek vermemiz gerekiyor. Şu anda kendi ruhsal ve fizyolojik durumu bunu kaldıracak durumda değil. Birincisi psikoloji desteğini vermek, ikincisi ekonomik ve sosyal olarak eğitimin tamamlayabileceği alt yapıyı tamamlamak, üçüncüsü de öğretim yerleri ile ve hoca arkadaşlarla konuşarak okulundaki bu sosyal baskıyı azaltacak fiziksel ve sosyal zemini oluşturmak. En kısa zamanda bunu başaracağız. Gelecek yıl bu olacak okuluna devam edip dört yıllık okulunu bitirecektir. Daha sonra o günün şartlarına bakılacaktır bu fiziksel aktivesi ebelik yapmasına müsaade etmiyorsa dört yıllık mezun olarak da devletin norm kadroları içerisinde ona yardımcı olacağız."

Memur bir babanın kızı olan Hafize Palancı'nın geçtiğimiz yıl Erzurum Atatürk Üniversitesi Sağlık Yüksek Okulu Ebelik bölümünü kazandığı ve birinci yılın ardından kayıt dondurduğu, bir kardeşinin üniversitede, diğer kardeşinin de lise de okuduğu öğrenildi.
 

İHA
Yayın Tarihi : 8 Mart 2009 Pazar 18:31:59
Güncelleme :8 Mart 2009 Pazar 19:11:26


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?