8
Eylül
2024
Pazar
GÜMÜŞHANE

Et fiyatları mahkemelik

GÜMÜŞHANE’DE ET FİYATI TARTIŞMASI

Gümüşhane Tüketiciler Derneği Başkanı Sinan Akıncı, Gümüşhane’de yeniden düzenlenen et fiyatlarına tepki gösterdi.

Yaptığı açıklamada kasaplık yapan esnafın zarar etmesini istemediklerini ifade eden Akıncı, “Gelir düzeyi komşu illerden daha düşük olan Gümüşhaneli vatandaşlarımızın mağdur edilmemesi gerekli” dedi. Trabzon, Giresun, Erzincan, Bayburt, Erzurum ve Rize illerinde yaptıkları araştırmalar sonucunda sayılan illerdeki et fiyatlarının Gümüşhane ile hemen hemen aynı oranlarda olduğunu belirten Akıncı, Gümüşhaneli tüketicilerin bilinçsiz davrandıklarını söyledi. Kasapların etin yokluğundan yakındıklarını, bunun çaresinin de kasaplık yapan esnafların üretici kooperatifi kurarak et sıkıntısının hem ortadan kalkacağını hem de fiyatların düşeceğini belirten Akıncı, şöyle konuştu:

“Bütün köyler boşalmış durumda. Bin başlık bir kooperatif kurulsa kendin üretir kendin pazarlarsın. Bizim esnafımız diyor ki üreticiden çok ucuz alalım, vatandaşa ise pahalıya satalım. Bu güzel bir ticaret düşüncesi değil. Bizler kasaplara karşı peşin fikirli değiliz. Pazartesi günü yapmış olduğum araştırmada ulaştığım komşu illerin Ticaret odalarından aldığım fiyatlarla Gümüşhane arasında neredeyse bir fark yok. Yani komşu illerle aynı fiyatlardan et yiyoruz. Trabzon’da kemikli sığır eti 14 lira, kıyma 16 lira, kuşbaşı 18 lira, koyun kekikli 13 lira. Erzurum’da Sığır Kemikli 10,5 lira, kıyma 13 lira, kuşbaşı 17 lira, Erzincan’da sığır kemikli 13 lira, kıyma 16 lira, kuzu eti 18 lira, Bayburt’ta ise kemikli sığır eti 13 lira, kıyma 15 lira, kuşbaşı 18 lira, diğer illeri bizden bir farkı yok. Neden vatandaşa zam yaparak mağdur ediyorlar.”

 

GÜMÜŞHANE’DE ET FİYATLARI MAHKEMELİK

Öte yandan Gümüşhane Ticaret ve Sanayi Odasınca (GTSO) yeniden belirlenen et fiyatlarının Valilik fiyat komisyonunda reddedilmesinin ardından konu Ticaret Mahkemesine taşındı. Gümüşhane TSO Başkanı İsmail Akçay, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, ilde kasapların kayıtlı bulunduğu esnaf odası olmaması nedeniyle et fiyatlarının TSO tarafından belirlendiğini belirterek, “Kilosu 12 lira olan kemikli etin yeni fiyatını 13, 14 lira olan kıymanın kilosunu 16, kuşbaşı etin 16 lira olan fiyatını da 18 lira olarak belirleyip, onay için Valilik makamına gönderdik. Vali yardımcımız başkanlığında oluşturulan komisyonda 2 üye, bizim 3 ayrı şekilde verdiğimiz fiyatın 50'şer kuruş düşürülmesini önerdi. Kasap esnafının artışı yeterli bulmadığının, bu nedenle fiyatın düşürülemeyeceğinin belirtilmesi üzerine oylamaya gidildi. Oylar 2-2 çıkınca, başkanın oyu 2 oy sayılması üzerine belirlediğimiz fiyat komisyonda reddedilmiş oldu” diye konuştu.

Geçtiğimiz yıl ekmek fiyatlarının belirlenmesinde de sıkıntı çektiklerini belirten Akçay, bu yıl belirlenmeye çalışılan et fiyatlarında herhangi bir sorunla karşılaşmamak için konuyu Ticaret Mahkemesine taşıyarak dava açtıklarını ve mahkemenin vereceği karara saygılı olduklarını ifade etti.

İHA
Yayın Tarihi : 21 Ekim 2009 Çarşamba 16:21:04
Güncelleme :21 Ekim 2009 Çarşamba 16:39:40


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?