8
Eylül
2024
Pazar
GÜMÜŞHANE

Fidan alırken bunlara dikkat!

Gümüşhane Tarım İl Müdürlüğü, ilkbaharın gelişi ve havaların ısınması ile birlikte ildeki fidan satışların başladığını belirterek, vatandaşları meyve fidanı satın alırken dikkat edilmesi gereken hususlar konusunda uyardı.


Gümüşhane’de fidan konusunda teknik elemanların gerekli kontrol ve denetim çalışmalarını titizlikle sürdüren Tarım İl Müdürlüğü, çiftçilere de fidan alımı konusunda tavsiyelerde bulundu.
Konuyla ilgili açıklamada şunlar ifade edildi.


“İlimiz meyve üreticilerinin de pazarda satılan fidan, çöğür, gibi bitki materyallerini satın alırken, dikkat etmeleri gereken bazı hususlar mevcuttur. Satılan fidanların sertifikalı olması, dikkat edilecek en önemli hususların başında yer almaktadır. Çünkü sertifikalı olan ve çıktıkları İllerde teknik elemanlarca kontrol edilerek “Zirai Karantina Taşıma ve Satış Sertifikası” düzenlenmesi uygun görülen fidanlar; iç karantinaya tabii hastalık ve zararlılardan ari, kaliteli, verimli ve tutma özelliğinin fazla olması nedeniyle tercih edilmelidir. Satın alınan meyve fidanlarının kök ur nematodları, kabuklu bit, koşnil gibi meyve zararlılarıyla ve kök kanseri gibi hastalıklarla bulaşık olması durumunda; çiftçilerimizin bahçelerinde bu zararlılar hızlı bir yayılış göstererek, arazi darlığı nedeniyle meyve bahçelerinde ekilen sebze, yem bitkileri vb. ürünlerinde de tahribata ve verim kaybına neden olurlar. Bu durumda çiftçilerimiz, zaten kısıtlı olan tarım arazilerinde üretim yapamaz hale gelebileceği gibi maliyeti oldukça yüksek ve uygulanması zor olan mücadele yöntemlerine başvurmak zorunda kalabilirler. Bu nedenlerden dolayı üreticilerimiz fidan satın alırken; sertifikalı olmasına, bunun yanısıra fidanların canlılığını ve tutma özelliğini kaybetmemiş olmasına, sürgün gözleri teşkil eden, çiçek ve yaprak açmamış, kök aksamı ve gövdesi sağlıklı, aşılı fidanlarda aşı yerleri yara almamış olan, İlimizin iklimsel ve ekolojik şartlarına uyum sağlayabilecek, dayanıklı çeşitler olmasına çok dikkat etmelidirler. Çiftçilerimiz bu hususları göz önünde bulundurmak suretiyle fidan satın alarak ve daha sonrasında iyi bakım sayesinde kaliteli, verimli ve sağlıklı meyveciliğin sürekliliğini sağlayabilirler.”

iha
Yayın Tarihi : 9 Mart 2009 Pazartesi 10:32:39


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?