8
Eylül
2024
Pazar
GÜMÜŞHANE

Hayvanları için ahırda yatıyorlar

HAYVANLARINI KORUMAK İÇİN AHIRDA YATIYORLAR

Gümüşhane'nin Yağmurdere Vadisi'nde yer alan köylerde, son bir haftada ayı saldırıları neticesinde 13 hayvan telef oldu.

Yağmurdere muhtarı Süleyman Er, geçen hafta Aşağı Yuvalı köyünde sekiz adet koyunu telef edip 3 tanesini yaralayan ayının bir gün ara ile Akocak köyünde 2 koyunu telef ettiğini bildirdi. Süleyman Er, ayının pazar günü akşamleyin Yağmurdere köyünde fakir bir vatandaşa ait 3 koyunu telef ettiğini söyledi.

Köyde hayvancılıkla uğraşarak sekiz nüfusa bakan ve başka bir geliri olmayan Veysel Kurtaran (55), hayvanlarını ayıdan koruyabilmek için hayvanların bulunduğu ahıra yatak yorgan ve soba getirerek burada yatmaya başladı. Kurtaran, ayı vurmanın yasak olduğunu, ayı ile karşılaşırsa bağırıp çağırarak kaçıracaklarını belirtti. Kurtaran, ayı saldırılarından bunaldıklarını belirterek "Devletimiz bu işe çare bulsun" dedi.

FUTBOL MAÇI ESNASINDA AYI SALDIRISI

Köyde hayvancılıkla geçimini sağlayan Eyüp Er (18) de önceki gece toplam 6 tane olan koyunlarından 3 tanesinin ayı tarafından telef edildiğini söyledi. Ayının evin altında bulunan 2 tane boş ahıra hiçbir müdahale yapmadan direk hayvanların olduğu ahırın kapısını kırarak içeri girdiğini belirten Eyüp Er, iki koyunu parçalayarak ahıra bırakan ayının daha sonra üçüncü koyunu da yanına alarak götürdüğünü anlattı. Ayının bir tane koyunu da yaraladığını belirten Er, şöyle konuştu: "Annem rahatsız olduğu için

babamla birlikte il dışında. Bende ablamla birlikte hayvanlarımızı bekliyoruz. Geçen akşam televizyonda köylülerle birlikte maçı izliyorduk. Maçtan sonra eve giderken baktım kapılar kırılmış vaziyette. Yapacak bir şey yok. Tedbirlerimizi artırıyoruz. Ayı vurmak ise yasak."

BİR HAYVANIM TELEF OLURSA İNSAN HAKLARI MAHKEMESİ'NE GİDERİM

Ayıdan korunmak için sabaha kadar nöbet tuttuklarını belirten İhsan Tosun (57) da, ayı vurmanın yasak olduğunu belirterek, "Ayının geldiğini anlamak için ahırın kapısına zil bağladım. Devlet bu ayıları bağlasın. Ben SSK'dan emekliyim, altı nüfusum var, aldığım para belli. Devlet ayı vurmayı yasaklıyorsa, bunlara bir çare bulsun. Benim bir hayvanımı yedi mi artık İnsan Hakları Mahkemesi'ne kadar giderim" dedi.

Yağmurdere Muhtarı Süleyman Er de, ayılar tarafından telef edilen koyunların tamamına yakınının siyah renkli olduğunu ve ayıların siyah renkli koyunlara ilgisini tespit ettiklerini sözlerine ekledi.

HAYVANLARINI KORUMAK İÇİN AHIRDA YATIYORLAR
HAYVANLARINI KORUMAK İÇİN AHIRDA YATIYORLAR
HAYVANLARINI KORUMAK İÇİN AHIRDA YATIYORLAR
HAYVANLARINI KORUMAK İÇİN AHIRDA YATIYORLAR
İHA
Yayın Tarihi : 13 Nisan 2010 Salı 11:22:04
Güncelleme :13 Nisan 2010 Salı 16:05:03


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?