8
Eylül
2024
Pazar
GÜMÜŞHANE

Hıdrellez haftasonu kutlanacak

Hıdrellez Kültür Bahar Bayramı Gümüşhane’de bu hafta sonu kutlanacak.


Kutlama komitesinin aldığı karar gereği 9 Mayıs Cumartesi günü Belediye Başkanlığı ile ortaklaşa düzenlenecek program ile Hıdrellezin kutlanacağını söyleyen İl Kültür ve Turizm Müdürü Temel Yalçın, programın Kent Ormanında yapılacağını ifade etti.

Hıdrellez bayramının bütün Türk dünyasında bilinen ve kutlanan bir bayram olduğunu söyleyen Yalçın, Ruz-ı Hızır (Hızır günü) olarak adlandırılan Hıdırellez gününün Hızır ve İlyas Peygamber’in yeryüzünde buluştukları gün olması nedeniyle kutlandığını, Hızır ve İlyas sözcükleri birleşerek halk ağzında Hıdırellez şeklini aldığını anımsattı.


Yalçın açıklamasına şöyle devam etti: “Halk arasında kullanılan takvime göre eskiden yıl ikiye ayrılmaktadır: 6 Mayıs’tan 8 Kasım’a kadar olan süre Hızır Günleri adıyla yaz mevsimini, 8 Kasım’dan 6 Mayıs’a kadar olan süre ise Kasım Günleri adıyla kış mevsimini oluşturmaktadır. Bu yüzden 6 Mayıs Günü kış mevsiminin bitip sıcak yaz günlerinin başladığı gün anlamına gelir ki, tarıma dayalı bir ekonomik hayatın sürdüğü dönemlerde tohumun toprakla buluştuğu dönemi işaret etmesi açısından geleneksel hayatımız içerisinde çok önemli bir yere sahiptir. Hızır, yaygın bir inanca göre, hayat suyu (ab-ı hayat) içerek ölmezliğe ulaşmış; zaman zaman özellikle baharda insanlar arasında dolaşarak zor durumda olanlara yardım eden, bolluk-bereket ve sağlık dağıtan, Allah katında ermiş bir ulu ya da peygamberdir. Hızır’ın hüviyeti, yaşadığı yer ve zaman belli değildir. Hızır, baharın, baharla vücut bulan taze hayatın sembolüdür. Hıdırellez kutlamaları daima baharı sembolize eden yeşillik, ağaçlık alanlarda, su kenarlarında, bir türbe ya da yatırın yanında yapılmaktadır. Biz de bu geleneğe uygun olarak Hıdırellez şenliğini kent ormanı piknik alanında yapıyoruz.”
Hıdrellez kültür, bahar bayramı nedeniyle düzenlenen programda hıdrellez şiirleri, halk oyunları gösterileri, gösteri amaçlı güreş müsabakaları, halk yarışmaları ve müzik şöleni ve ikram gerçekleştirilecek.

iha
Yayın Tarihi : 7 Mayıs 2009 Perşembe 12:53:01


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?