21
Aralık
2024
Cumartesi
GÜMÜŞHANE

Jeo-Turizm paneli yapıldı

Gümüşhane 15. Uluslar arası Kuşburnu, Pestil Şenlikleri kapsamında düzenlenen Jeo-Turizm paneli yapıldı.

Atatürk Kültür Merkezi salonunda düzenlenen Jeo-Turizm paneline Gümüşhane Valisi Enver Salihoğlu, AKP Gümüşhane Milletvekili Doç. Dr. Kemalettin Aydın, Belediye Başkanı Mustafa Canlı, kamu kurumlarının yetkilileri ve sivil toplum örgütlerinin temsilcileri katıldılar.

Jeolojik miras Ulusal Envanter Protokolü çerçevesinde birinci bölge toplantısına ev sahipliği yapan Gümüşhane’de düzenlenen panelde jeo-turizm kaynakları ele alındı.
Panelde konuşan Gümüşhane Valisi Enver Salihoğlu, Jeo-turizm kavramının literatüre yeni girdiğini belirterek, “ Jeo- Turizm Gümüşhane için çok önem arz ediyor. Her şeyin jeolojiden etkilendiği düşünüldüğünde bunun önemi daha da iyi anlaşılıyor. İlimizde çok sayıda doğal zenginliklerimiz var. Baraj göllerimiz var. Zannediyorum bu turizm kavramının kapsamı bunları içeriyor. Bu panel Gümüşhane için son derece yararlı olacaktır.” dedi.

AKP Gümüşhane milletvekili Doç. Dr. Kemalettin Aydın’da yaptığı konuşmada Gümüşhane’nin eşsiz doğal güzellikleri bulunduğunu ancak bunu yeterli düzeyde kullanamadığını kaydetti.

Milletvekili Aydın, “Gümüşhane’de düzenlenmekte olan bu etkinliklerin zaman içerisinde artacağını tahmin ediyorum. Gümüşhane hem maden yatakları, hem de mağaraları hem yer üstü zenginlikleriyle önemli bir ilimiz. Bu zenginliklerin jeo- turizm kapsamında değerlendirilerek ortaya çıkarılması gerekiyor. Türkiye’nin denize yığılmış turizmini dağlara, yer altı zenginlikleri ile yer üstü zenginliklerinin buluştuğu coğrafyaya taşınması bu anlamda altın madenleri kadar değerlidir. Gümüşhane’nin bu tarafını dikkatlere taşıyanlara teşekkür ediyorum” diye konuştu.

Toplantıda konuşan Gümüşhane Belediye Başkanı Mustafa Canlı’da “Doğa ve Çevre Derneği Genel Sekreteri Hemşerimiz Mutlu Gürler’in öncülüğünde ilimiz de düzenlenmekte olan Jeolojik Miras Ulusal Envanter protokolü kapsamında Jeo-Turizm paneline katkı sağlayan bilim adamlarımıza teşekkür ediyorum. Bu konunun 15. Uluslararası Kuşburnu Pestil şenliğinde değerlendirilmesi ve Gümüşhane’deki jeo-turizm alanlarının tanıtılarak ortaya çıkarılması ilimiz açısından yeni bir açılım olacaktır.”diye konuştu.

Jeoloji Yüksek Mühendisi ve Doğa ve Çevre Derneği Genel Sekreteri Mutlu Gürler’in yönettiği panele konuşmacı olarak MTA Jeoloji Etüt Daire Başkanı Dr. Erol Timur, Karadeniz Teknik Üniversitesi Öğretim üyeleri Doç. Dr. Şağdan Başkaya,Yrd. Doç. Dr. Yıldırım Güngör, Yrd. Doç. Dr. Coşkun Erüz ile Gümüşhane Üniversitesinden Yrd. Doç. Dr. Raif Kandemir katıldı.

Panele konuşmacı olarak katılan akademisyenler, Jeoturizm, doğa korumacılığı ile birlikte doğa eğitiminin de yapılabildiği, ekonomik gelir sağlanabildiği için son yıllarda hızla yaygınlaşan bir sosyal faaliyet türü olduğunu belirterek, Jeoturizmin yapılabilmesi için jeosit ve jeolojik miras öğelerinin bulunması gerektiğine işaret ettiler.

Korunan doğa parçalarından olan Milli Parkların kuruluş ve işleyişleri bakımından biyolojik çeşitliliklerinin esas alındığına vurgu yapan konuşmacılar, bu alanların jeolojik özellikleri ve jeosit varlıklarının geri plana itildiğini söylediler.

Yerbilimciler tarafından son derece önemsenen ve korunarak gelecek kuşakların bilimsel çalışmalarına veri oluşturması gerektiği düşünülen, aynı zamanda açık laboratuar niteliği taşıyan “Doğal Anıt Nitelikli Oluşumlar” bir başka tanımı ile “Jeolojik Miras Alanları” açısından da ülkemizin oldukça yüksek bir potansiyele sahip olduğunu belirten akademisyenler “Ülkemizin üç büyük kıtanın kavşak alanını oluşturuyor olması, ülkemizin bu yüksek potansiyelinin temel nedenlerinden birisidir. Anadolu içermiş olduğu jeolojik yapı ve özellikler ile büyük ölçekli bir JEOLOJİ PARKI’ dır. UNESCO’ JEOPARK ağına dahil olmuş 18 üye Jeopark bulunmaktadır, bunun dışında toplam 57 adet JEOPARK bulunmaktadır.

Türkiye’de Jeolojik Miras Ulusal Envanteri Projesi Kapsamında 3 ana pilot bölge seçilmiştir; 1- Artabel Gölleri-Gümüşhane,2- Sason Kanyonu-Mut,3- Meke Maarı-Karapınar’dır. Gümüşhane konumu, toplumsal yapısı yüzünden devamlı göç veren bir ilimizdir. Gümüşhane’ nin vazgeçilmez kaynaklarından biri JEOTURİZM olmalıdır. Jeolojik Miras Envanteri Çalışması kısa sürede bitirilerek, Türkiye’nin Jeotop, Jeosit ve Jeopark olarak değerlendirilecek alanlarının belirlenmesi gerekmektedir. Türkiye’nin en önemli sorunlarından biri, işsizlik, altyapısızlık ve sosyal donatımsızlık nedeniyle kırdan kente yoğun nüfus akımıdır. Kırsal alanda ek iş yaratılması, bu işin turizm sektörü gibi sosyal yönü zengin bir alanda olması, gelişmiş kentsel yörelerden az gelişmiş kırsal alana hem ekonomik hem de sosyal katkı sağlayacaktır. Jeoturizm kapsamında Jeoloji Mühendislerinin sadece Depremi bilmedikleri doğanın diğer değerli objeleriyle de ilgilendikleri ortaya çıkmış olacaktır. Yerel yönetimlerin destekleriyle şehirler de bilimsel içerikli ve eğitimsel amaçlı Jeoloji Parkları kurulması teşvik edilmelidir. Jeoturizm gibi faaliyetler insanlarda doğa bilincinin yoğunlaşmasına yardımcı olacaktır” şeklinde görüşlerini ifade ettiler.

Öte yandan Jeolojik Miras Ulusal Envanteri Projesi Kapsamında Gümüşhane Artabel Gölleri, 3 ana pilot bölgeden biri olarak seçildi.

iha
Yayın Tarihi : 28 Temmuz 2008 Pazartesi 15:14:30
Güncelleme :28 Temmuz 2008 Pazartesi 15:49:43


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?