8
Eylül
2024
Pazar
GÜMÜŞHANE

Kaç öğrenci kayıt sildirdi?

Gümüşhane Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İhsan Günaydın, göreve başladığı günden bugüne geçen 3.5 aylık görev süresince yaptıkları çalışmaları anlattı, 2009 yılı hedeflerini açıkladı.

Rektör Günaydın, basın toplantısının ilk bölümünde göreve başladığı günden itibaren yaptıklarını anlattı. Günaydın, akademik, fiziki ve idari anlamda yaptığı çalışmaları özetledikten sonra gazetecilerden gelen soruları cevaplandırdı.

Günaydın, üniversite konusunda kamuoyunun eksik bilgilendirilmesi nedeniyle bilgi kirliliği oluştuğunu belirterek, açık, şeffaf, hesap verebilir bir yönetim anlayışında olduklarını söyledi. Göreve başlar başlamaz bütçe görüşmelerine bizzat katıldığını söyleyen Günaydın, yeni kurulan 23 üniversite arasında en yüksek bütçeyi alan üniversite olduklarını belirtti.

YENİ BÖLÜMLER AÇIYORUZ

Yeni kurulan üniversitede sadece inşaat, jeoloji ve jeodezi bölümlerinin olduğu mühendislik fakültesi ve iki yüksek okulun bulunduğunu söyleyen Günaydın, göreve başladıktan sonra ilk olarak fakülte ve yüksek okulların yapılanması ile başladıklarını belirterek, “Mühendislik fakültemize makine mühendisliği bölümü, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi bünyesinde İktisat ve İşletme Bölümü Ana bilim dalları, İletişim fakültesinde halkla ilişkiler ve tanıtım bölümü ana bilim dalları, Sağlık Yüksek Okulunda ebelik ve hemşirelik bölümleri, Sağlık hizmetleri meslek yüksek okulunda ise acil yarım, tıbbi laboratuar, çocuk gelişimi, diyaliz ve tıbbi dökumantasyon ve sekreterlik bölümleri ile Şiran meslek yüksek okulunda süt ve süt ürünleri, süt hayvancılığı, organik tarım, tarla bitkileri, tohumculuk ve tarım teknoloji bölümlerinin açılması için gerekli işlemler yapılacak YÖK’ün onayına sunulmuş ve bu bölümlerin açılması işlemleri tamamlanmıştır. Ayrıca Gümüşhane Meslek Yüksek Okuluna e-ticaret, lojistik, pazarlama ve haberleşme bölümleri açılmıştır.” dedi.

101 ÖĞRETİM ELEMANI ALDIK

Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK)’nun Gümüşhane Üniversitesine tahsis ettiği 45 öğretim elemanı için ilana çıkıp sınavları yaptıklarını söyleyen Günaydın, bu öğretim elemanlarının atamalarının halen devam ettiğini, buna ek olarak YÖK’ten 20 kişilik kadro daha istediklerini ve bunların da atamalarının devam ettiğini söyledi. Toplam 65 kişilik kadro yeterli olmayınca bu sefer de Yrd. Doç. Kadrolarına 10 kişilik öğretim görevlisi alımı yoluna gittiklerini söyleyen Günaydın, daha sonra 26 kişilik Yrd. Doç. Kadrosu ilan ettiklerini ve bunların da atama işlemlerinin devam ettiğini söyledi. Göreve geldiğinde toplam 24 Yardımcı Doçent’in çalıştığı üniversitede üç buçuk ayda 26 Yardımcı Doçent ve 75’e yakın öğretim elemanı alımı yoluna gittiklerini ve dolayısıyla üç buçuk ay içerisinde toplam 101 yeni öğretim üyesini üniversiteye kazandırarak akademik kadrolarına dahil ettiğini söyledi.

Yeni açılan bölümlere önümüzdeki yıl hem gündüzlü hem de ikinci öğretim öğrencileri alabilmek için çalışmaların devam ettiğini söyleyen Günaydın, bunun Ocak ayı sonuna kadar tamamlanacağını ifade etti. Üniversitenin idari yapılanması hakkında da bilgi veren Günaydın, Genel Sekreter, Yapı İşleri, Personel, Sağlık Kültür Spor, Bilgi İşlem, Öğrenci İşleri ve Mali İşler Daire başkanlıklarına atamaların yapıldığını, Fen Bilimleri Enstitüsü ile Gümüşhane Meslek Yüksek okulu sekreterlerinin atandığını söyledi.

TORUL, KÜRTÜN VE KÖSE’YE MESLEK YÜKSEK OKULU

Rektör Günaydın, Torul, Kürtün ve Köse ilçelerine meslek yüksek okulu açılması için gerekli hazırlıkların son aşamaya geldiğini, senato kararının ardından onay için YÖK’e sunulacağını söyledi. Günaydın, ilçelere açılacak yüksek okulların ilçeye uygun, iş imkanı yüksek bölümler açılmasını planladıklarını belirterek, Torul’a gıda kontrolörlüğü, gıda teknolojisi, bilişim teknolojileri ve programlama, büro yönetimi ve yönetici asistanlığı bölümlerini, Kürtün’e hidroelektrik santralleri, elektrik, sıhhi tesisat ve balık yetiştiriciliği, Köse’ye lojistik, süt ürünleri teknolojisi, tarla ve yem bitkileri yetiştiriciliği, ambalajlama ve paketleme ve muhasebe programlarının açılmasının düşünüldüğünü söyledi.

FİZİKİ YAPILANMA

Üniversitenin merkez kampus yapılanmasında 2008 yılı içerisinde KTÜ’ye bağlı oldukları için bir çalışma yapamadıklarını söyleyen Günaydın, Belediye, Özel İdare ve Karayollarının katkıları ile kampus alanı içerisinde bazı toprak yolların asfaltlanarak bordürlerinin yapıldığını ifade etti. Eski YİBO binasının kalorifer tesisat onarımı işinin Sosyal Yardımlaşma Vakfı tarafından ihale edildiğini belirten Günaydın, YİBO’dan devredilen lojman ve yatakhane binalarının eski olması ve taşıyıcı sistemlerinin sağlıklı olmaması, onarımı için belirlenen yaklaşık maliyetlerin çok yüksek olması nedeniyle yıkılmasına karar verildiğini belirterek, binaların Özel İdarenin mülkiyetinde olduğu için yıkım işlemlerinin de bu kurum tarafından yapılacağını söyledi.

YENİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ BİNASININ İKİNCİ ETAP İNŞAATI BAŞLAYACAK
Mevcut yurt binalarının hemen arkasında yapımı devam eden mühendislik fakültesi binasının üçte ikilik kısmının tamamlandığını, ikinci etap üçte birlik kısmın inşaatı için ise yaklaşık maliyet tespitinin yapıldığını söyleyen Günaydın, 2009 yılı bütçesinden ihaleye çıkacaklarını belirtti. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığının başlatıp bıraktığı binanın tamamlanması için TOKİ’den projelerini, yaklaşık maliyetlerini temin etme girişiminde bulunduklarını söyleyen Günaydın, TOKİ ile görüşmelerin devam ettiğini ve İstanbul Büyükşehir Belediyesinden de yetkili kişilerle temasa geçilerek, bunun tamamlanması için ne yapılacağı konusunda görüşmelerinin devam ettiğini söyledi.

EN BÜYÜK İHTİYACIMIZ LOJMAN
Üniversitenin öncelikli ihtiyaçlarından birisinin de lojman olduğunu dile getiren Günaydın, yeni atanan 101 akademik personelle birlikte Gümüşhane’de değil lojman kiralık ev bulamadıklarını ifade etti. Günaydın, “Lojman ihtiyacımızı gidermek için TOKİ’yle temasa geçtik. Bedelini biz ödemek üzere bize ait olan Sanayi sitesinin arkasında bulunan 32 dönümlük bir arazimiz var. Burada 100 lojman yapımı için TOKİ’ye müracaat ettik. Bedel karşılığında bize lojmanı yapması için, TOKİ’yle yaptığımız görüşme neticesinde TOKİ heyet gönderdi. Heyet gerekli incelemeleri yaptı. Bizde bu arazinin zemin etüdünü yaptık, krokisini çıkardık ve bugün itibariyle TOKİ’ye gönderdik.” diye konuştu.

HIZLA YOL ALACAĞIZ
Her biri ile bire bir görüşerek ve bire bir ilgilenerek 101 öğretim üyesini Üniversiteye kazandırdıklarını söyleyen Günaydın, öğretim üyesi olmadan bir şey olmadığını, önce öğretim üyesi sonra öğrenci getireceklerini ve daha sonra da fiziki mekanı tamamlayarak hızla yol alacaklarını söyledi.

Gümüşhane Üniversitesini yeni doğmuş bir bebeğe benzeten Rektör Günaydın, “Biz bu bebeği sağlıklı bir şekilde hızla büyütmeye gayret ediyoruz. Bu kapsamda önemli yol aldığımızı düşünüyorum. Eğer diğer üniversiteleri incelerseniz Gümüşhane Üniversitesinin çok önlerde olduğunuzu görmeniz mümkün. İlan konusunda, eleman alımı konusunda, yapılaşma konusunda, idari yapılaşma konusunda, çok hızlı bir yol aldık. Bu yeterli mi? Değil, Biz daha da hızlı gideceğimizi düşünüyoruz. Üniversite kuruyoruz, belki de Gümüşhane’nin tarihini değiştirecek bir süreçteyiz. Biz istişareye açığız, ama yönlendirmeye açık değiliz. Çalışacağımız elemanları biz seçeriz. Eğer bizim çalışacağımız elemanları başkaları seçerse, o başkalarına çalışır. Bizse bu kuruma çalışan insan arıyoruz. Ve bu elemanları alırken tamamen bunların hangi dünya görüşüne sahip olduğu, ne olduğundan ziyade, yetenekli olup olmadığı, bize masaya oturduğunda hemen işe başlayabilir olup olmadığına bakıyoruz. Hatta bu arkadaşların nerden mezun olduğu, aldığı kurslardaki başarısı nedir, bunları özel ilişkilerle onları da bulmaya çalıştık ki, burada iyi bir yapılaşma yapalım. Bu arkadaşlar bizle koşabilsin ve mesafe almamızı sağlayabilelim. Bu anlamda tabi biz şehirle çok fazla içli dışlı olamadık. Neden? Çünkü, biz bunları yapmak zorundaydık. Her zaman birlikte olabiliriz. Bunun bir eksiklik olduğunu kabul ediyorum. Ama, bunu her zaman telafi edebiliriz. Şu anda öğretim üyesi kıt, talep çok fazla. Her Üniversite öğretim üyesi alma yoluna gidiyor. Bizim ilanımıza müracaat eden bir kişi bizim haricimizde beş ayrı üniversiteye daha müracaat ediyor. Gidiyor kazanıyor, sonra bakıyor Gümüşhane’nin şartları nedir? O oturuyor ona göre tercih yapıyor. O nedenle bu pastadan pay almak çok büyük önem taşıyor. Biz de şükür onla epey bir pay aldığımızı düşünüyoruz. Ve onu devam ettireceğiz.” diye konuştu.

YURT SORUNUMUZ VAR
Bir gazetecinin “Yurt sorunu var mı?” sorusu üzerine Gümüşhane’de yurt sorunu olduğunu ifade eden Rektör Günaydın, fakültenin arkasında bulunan 2 adet yurt bloğundan sadece bir tanesinin öğrenci yurdu olarak kullanıldığını söyledi. Diğer bloğun öğretim üyeleri tarafından ofis olarak kullanıldığını söyleyen Günaydın, önümüzdeki Eylül veya Ekim aylarında yeni yapılan mühendislik binası inşaatının tamamlanması ile birlikte o bloğu da boşaltarak öğrenci yurdu olarak kullanılmasını sağlayacaklarını ve YURT-KUR’dan yeni yurt talebinde bulunduklarını söyledi.

GÜMÜŞHANE’Lİ ÖĞRETİM ÜYESİ
Toplantının ikinci bölümünden gazetecilerden gelen soruları cevaplandıran Rektör Günaydın, gelen bir soru üzerine, hem idari hem akademisyen personel alımında ihtiyaçlarını belirledikten sonra Gümüşhane’deki kurumları taradıklarını, burada bulamazlarsa Türkiye genelinde tarama yaparak alım yaptıklarını söyledi. Alınan daire başkanlarından üç tanesinin Gümüşhaneli, bir tanesinin de Gümüşhane’de yaşayan birisi olduğuna değinen Günaydın, “Biz adama iş bulmayacağız, işe adam bulacağız. Akademisyenlerde de biz ulaşabildiğimiz tüm Gümüşhaneli akademisyenlere ulaştık. Dedik ki buyurun gelin. Ben Trabzon’da tanıdığım Gümüşhanelilere söyledim gelmediler. Onun dışında en son aldığımız 101 öğretim üyesi arasında 25 civarında Gümüşhaneli arkadaşımız var. Eğer bizim eşitler arasında tercihimiz varsa Gümüşhaneliyi tercih ediyoruz. Gümüşhane personel, burada kalıcı olur. Yarın gitmek istemez. Gelenler varsa onlara da nitelikli olmak kaydıyla kapımız açık. Eşitler arasında olmak kaydıyla tercihimiz Gümüşhaneli.” dedi.
KAYIT SİLDİREN ÖĞRENCİLER
Kamuoyuna daha önce yansıyan “Üniversiteden 240 öğrenci kayıt sildirip gitti” iddiasının da asılsız olduğunu söyleyen Günaydın, 15 Eylül’den itibaren mühendislik fakültesinden kayıt sildiren 4, yatay geçiş yapan 3 kişi, Kelkit Aydın Doğan Meslek Yüksek Okulundan kayıt sildiren 17, yatay geçiş yapan 2 kişi, Gümüşhane Meslek Yüksek okulundan ise 77 kişinin kayıt sildirdiğini, 4 kişinin de yatay geçiş yaptığını, kayıt sildiren öğrencilerin bir çoğunun sınavsız geçişten yüksek okula gelen öğrenciler olduğunu söyledi.

iha
Yayın Tarihi : 4 Ocak 2009 Pazar 10:33:05


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?