8
Eylül
2024
Pazar
GÜMÜŞHANE

Kazıkbeli yaylasında internet

Gümüşhane Türk Telekom İl Müdürlüğü, kırsal dönüşüm projesi kapsamında altyapısını yenilediği Kazıkbeli yaylasında ADSL internet hizmeti vermeye başladı.

Türkiye’de en çok tanınan yaylalarından birisi olan Gümüşhane’nin Kürtün ilçesine bağlı Söğüteli köyü sınırları içerisinde ki 2 bin 340 metre rakımlı Kazıkbeli yaylasında Türk Telekom Gümüşhane Müdürlüğü tarafından yapılan bakım ve onarım çalışmaları devam ediyor.
Kürtün ilçesi Araköy köyü yol ayrımından başlayarak 30 kilometre uzunluğundaki fiberoptik kablo ağı ile güçlendirilen şebekede yayla içerisindeki hatlar yenilenirken, güzergah boyu direklere de bakım yapılıyor.

Beraberinde Operasyon Müdürü Mevlüt Akal, Emlak Uzmanı Salim Saltık ve Kazıkbeli Şantiye sorumlusu Erol Çubukçu ile birlikte bölgede incelemelerde bulunan Gümüşhane İl Telekom Müdürü Hüseyin Karasoy Kırsal Dönüşüm Projesi ile Gümüşhane’nin tüm köylerine ADSL internet hizmeti verdiklerini, Kazıkbeli gibi bazı büyük yaylalarında bu imkânlardan artık yararlandığını söyledi.

GÜMÜŞHANE’Yİ FİBER AĞLARLA ÖRDÜK
Gümüşhane’yi ileri teknoloji ürünü fiber optik kablolarla donattıklarını söyleyen İl Müdürü Karasoy, “Fiber optik, insanın saç teli kalınlığında ve çok hassas üretilmiş saf bir cam ip üzerinden ışığın iletilmesi prensibiyle çalışan bir sistemdir. Bu şekilde üretilmiş kabloların tercih edilmesinin en büyük sebebi, çevresel şartların ağır olduğu; nemli, rutubetli, elektriksel alan parazitlerinin yoğun olduğu yerlerden etkilenmemesi ve her zaman stabil bir bağlantı sunmasıdır. Fiber Optik kablolar, iletimi ışık hızıyla yani saniyede 300 bin km’lik hızla gerçekleştirirler. Bu yönleri sebebiyle uzak mesafelere veri aktarımı için tasarlanmışlardır.” dedi.

İl genelini değişik kapasitelerdeki 610 kilometrelik Fiber Optik kablo ağlarıyla ördüklerini ifade eden Karasoy, son yıllarda yapılan en büyük projelerden birisi olan Kırsal Dönüşüm Projesinin Gümüşhane’de tamamlandığını da ifade etti.
İl Müdürü Karasoy, yaylada İHA muhabirine yaptığı açıklamada, 2008 yılı sonu itibarı ile Gümüşhane’de Kırsal Dönüşüm projesini bitirdiklerini belirterek, “Kırsal dönüşüm projemizde hava şartları münasebetiyle bazı yerlerde projemizi tamamlayamamıştık. Ama 2009 Nisan ayında havaların normale dönmesi ve ulaşımın sağlanması neticesinde Kazıkbeli yaylasında projemizi uyguladık.

Hem abone bazında hem ADSL bazında hizmetimizi en son şekli ile vermiş bulunmaktayız. Aynı zamanda yaylamızda müşterilerimizin bize ilettiği bazı sıkıntıları Trabzon İl Müdürlüğünden ilimize geçici görevle gelen ekiple birlikte bütün altyapıyı gözden geçirerek tadilatını yapıyoruz. Altyapımızı yenilerken Kürtün ilçemizden Sapmaz köyüne kadar olan fiberoptik hattın bakımını da yapıyoruz. Bu da GSM operatörlerine bir altyapı sağlamış oluyor.

Yaylada şuanda sadece Turkcell’in baz istasyonu bulunmakta olup, GSM operatörleri Avea ve Vodafone da sağladığımız altyapı sayesinde baz istasyonu kurabilecek duruma gelmiştir. Sonuç olarak 2 bin 340 rakımlı Kazıkbeli yaylasındayız ve Türk Telekom yine zirvede” diye konuştu.
 

iha
Yayın Tarihi : 4 Temmuz 2009 Cumartesi 16:59:44


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?