8
Eylül
2024
Pazar
GÜMÜŞHANE

Kızartma yağlarına sıkı denetim

Gümüşhane İl Umumi Hıfzıssıhha kurulu yaptığı toplantıda kızartma yağlarına magnezyum silikat ilave edilerek rengin sarıya dönüştürüldüğünü ve bu ürünlerin defalarca kullanılmasından dolayı sağlık üzerinde olumsuz etkileri bulunduğunu belirterek, gıda denetimi yapan birimlerin, iş yerlerinde çalışan personeli kızartma yağlarının tekrar tekrar kullanmaması ve sağlığa zararları hakkında bilgilendirme yapmaları konusunda uyardı.


İl Umumi Hıfzıssıhha Kurulu kararında başta lokanta, yatılı okullar, pastaneler, umumi yerler olmak üzere bu gibi yerlerin mutfaklarında sıklıkla kullanılan yağların yüksek sıcaklık karşısında yapısının hızla değiştiği ve okside olduğu vurgulanarak, “Uzun süre yüksek ısıya maruz kalmış yağlarda, yağ asidi moleküllerinin parçalanması karsinoejik, mutajenik öğeler ortaya çıkarmakta ve bu yağların tekrar kullanımı insan sağlığına zararlı maddelerin oluşumunu artırmaktadır.” dendi. Ayrıca İl Milli Eğitim Müdürlüğüne bağlı yemek hizmeti alan okulların bu konuda gerekli denetimi yapması istendi.


Magnezyum silikat adlı kimyasalın Türk Gıda Kodeksi Renklendiriciler ve Tatlandırıcılar Dışındaki Gıda Katkı Maddeleri Tebliği’nde yer aldığına dikkat çekilen açıklamada, bu kimyasalın toz gıdalar, tuz ve tuz yerine geçen maddeler, gıda takviyeleri, peynir, sakız, pirinç salam, sosis, şekerleme ve çeşni verici maddelerin sadece yüzey uygulamalarında, tava, teneke gibi kap kaçakların yüzey yağlama ürünlerinde de katkı maddesi olarak kullanımına izin verilmektedir denildi.


Açıklamada, “Kızartmalık yağlarınızı dökmeyin! Artık mağnezyum silikat var” sloganıyla fast food zincirlerine, pastanelere ve lokantalara pazarlanan bu kimyasalın, kapkara da olsa yanmış yağlara katıldığı anda rengi sapsarıya dönüştürdüğü belirtilen açıklama şöyle devam etti: “Ayrıca, yanık yağ kokusunu da yok ettiği iddia ediliyor. Böylece, en fazla 3 günde bir değiştirilmesi gereken yağ, en az 8 gün kullanılabiliyor. Ancak, işlemin aynı yağ üzerinde defalarca uygulanması, sürenin 20 günlere ulaşmasını sağlıyor.”

iha
Yayın Tarihi : 19 Mart 2009 Perşembe 13:41:10


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?