8
Eylül
2024
Pazar
GÜMÜŞHANE

Kürtün’de fındık sevinci

KÜRTÜN’DE FINDIK SEVİNCİ

Geçtiğimiz hafta Resmi Gazete’de yayınlanan Bakanlar Kurulu kararı ile “Fındık üretimine izin verilecek ve desteklenecek saha” ilan edilen Gümüşhane’nin Kürtün ilçesinde fındık sevinci yaşanıyor.

Beraberinde Kürtün Kaymakamı Zafer Engin, İl Genel Meclisi üyeleri Mesut Şen, Yücel Yusufoğlu, Osman Karabulut, AK Parti Kürtün İlçe Başkanı Hüseyin Güvendi ile ilçenin en büyük fındık üreticisi iki köyü olan Günyüzü ve Üçtaş köylerini ziyaret eden Milletvekili Doç. Dr. Kemalettin Aydın, süreçle ilgili köy kahvehanesinde vatandaşlara bilgi verdi.

Burada yaptığı konuşmada ilçedeki 34 köyün tamamının bu desteklemelerden yararlanabileceğini ve ilçedeki fındık sorununun yüz yıllık sorun olduğuna değinen Milletvekili Aydın, “Fındığın desteklenmesi ve devletin ilçeyi muhatap alabilmesi için ekonomik koordinasyon kurulundan geçen, bakanlar kurulunun onayladığı kararnamelerde yer almak gerekiyordu. 1993 ve 2001 yıllarında yayınlanan kararnamelerde ilçemiz yoktu. Kürtün'ün yeni çıkacak kararnamede olması gerekiyordu. İlçe kaymakamlığının ilçe tarım müdürlüğü ve il tarım müdürlüğünün valimizle hazırlamış olduğu raporu bu yaz boyunca tarım bakanlığı kadrolarına anlattık. Bu bölgeyi tarım bakanımıza çocuk sayısından fındık ve okumak dışında yöre insanının neler yapabileceğine kadar her şeyi anlattım. Raporların oluşmasıyla bu konuyu bakanımıza anlattığımızda bana söylediği '50 yıldır ızdırap çekiyorsunuz da 50 yıldır nerdesiniz bu kadar çıkan kararname varken' sözüne cevap veremedim” dedi.

Kürtün ilçesindeki üreticiler için ‘Devletiniz kapısında isminiz ve sıfatınız, nüfus kağıdınız yoktu’ diyen Milletvekili Aydın, “Şimdi nüfus kağıdımızı aldık. Fındık anlamında bir kimliği olan bir ilçe durumuna geldik. Saha 10 köy 8 köy değil. Kürtün sınırları içindeki her fındık üreticisi, üretici çiftçi statüsü kazandığı takdirde bu teşvikten yararlanacak.” diye konuştu.

Fındık üreticilerine elverişsiz hava şartları ve doğal afetler neticesinde yaşanan zararlarda ürünlerini sigorta ettirmeleri halinde güvence altına alınacağının altını çizen Aydın, şöyle konuştu:

“Don olayında, rekolte düşmesini yaşadınız, kayıtlı çiftçi olmadığınız için bir kuruş para alamadınız. Tarım Bakanlığımızın çıkarmış olduğu bir sigorta sistemi var. Sigorta bedelinizin yarısını devlet ödüyor. Tapulu fındık üretimi yapan çiftçilerimizin bütün arazilerini sigortalandırması gerekiyor. Sigortanızı yaptırın yarı paranızı devlet ödesin. Afette paralarınızı alabilmesi için mevcut malınızın yüzde 40 ve üzerini kaybetmeniz gerekiyor.”

Kahvehanedeki toplantı sırasında köylülerin bu yılın rekoltesi olan fındıkları tabak tabak masalara koyarak ikram etmeleri gözlerden kaçmadı.

KÜRTÜN’DE FINDIK SEVİNCİ
KÜRTÜN’DE FINDIK SEVİNCİ
İHA
Yayın Tarihi : 2 Kasım 2009 Pazartesi 11:23:05
Güncelleme :2 Kasım 2009 Pazartesi 18:56:09


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?