8
Eylül
2024
Pazar
GÜMÜŞHANE

Makina parkı büyüyor

Gümüşhane Valisi Enver Salihoğlu, özel idare’nin özel bir idare olmaktan çıkıp, 5302 sayılı kanunla birlikte genel bir idare haline geldiğini söyledi.


Gümüşhane İl Özel İdaresi’nin İller Bankası kredisi ile Devlet Malzeme Ofisinden aldığı araçların bir kısmı teslim edildi. Vali Enver Salihoğlu, araçların teslim edilmesi nedeniyle yaptığı açıklamada 5302 sayılı kanunla eğitimden spora, kültürden emniyet hizmetlerine kadar her konuda Özel İdarenin görevleri olduğunu söyledi.
Çok sayıda görevi olan Özel İdare’nin isminin de artık genel idare olduğunu belirten Salihoğlu, makine parkı eski olan Gümüşhane İl Özel İdaresi’nin mevcut işçilerin istihdamının sürdürülmesi için yeni makinelere ihtiyaç olduğunu ifade etti. Salihoğlu şöyle konuştu: “Yeni norm kadro yönetmeliğine göre Özel İdarelerin özellikle yeni işçi çalıştırması son derece sınırlı tutuldu. Ama Gümüşhane İl Özel İdaresinde İçişleri Bakanlığınca belirlenmiş norm kadro ilkelerine göre işçi kadromuz 77 kişi olmasına karşın şuanda Köy Hizmetleri Genel Müdürlüğünden devralınan ve özel idarede geçici işçi olarak çalışırken kadroya alınanlarla birlikte şuanda 344 dolayında işçimiz var. Eğer yürürlükteki kanun değişmezse, işçi sayımız 77’ye düşene kadar İl Özel İdaresine işçi statüsünde yeni bir personel alınması mümkün değildir.”

Özel İdare olarak birçok hizmeti hizmet alımı yolu ile yaptıklarını da ifade eden Vali Salihoğlu, “Kanunun ön gördüğü esas hizmet alımıdır. Fakat köy hizmetleri döneminden kalan çok iyi şoförlerimiz, çok kaliteli elemanlarımız var onlara da iyi makineleri teslim edeceğiz, onlarda Gümüşhanelilere iyi hizmet getirecekler. Hizmet satın almakta önemli bir şey. Onu da sürdüreceğiz. Ama hizmet alırken, kendi işçilerimiz de var. Kendi işçilerimizi işten çıkarma gibi bir lüksümüzün olmadığına göre, bu işçilerimizde şuanda bizim kadrolarımızda çalıştığına göre ve bu işçilerimizde yetişmiş, Gümüşhane’yi, ülkesini seven arkadaşlarımız olduğuna göre onların da çalışması gerekiyor. Bunların da elindeki araçları yenilememiz gerekiyor.” dedi.


HEPİMİZ GÜMÜŞHANE’YE HİZMET İÇİN VARIZ
Yeni alınan araçların son model dizel araçlar olduğunu söyleyen Vali Enver Salihoğlu, yakıtlarının az fakat performanslarının çok yüksek olduğunu belirterek, “Hizmetin gereği olarak bu araçlar alınmıştır. 5302 sayılı kanunun 51.maddesi gereğince İl Özel İdarenin borçlanması bütçesinin yüzde 10’unu geçerse Bakanlık tarafından meclis kararının onaylanması gerekiyor. Bu işlemlerde gerçekleştirilmiş, hem meclis hem içişleri bakanlığının onayı ile bu araçlar satın alınarak Gümüşhanelilerin hizmetine sunulmuştur. Bu araçlar hiçbir şekilde özel işlere yönelik araçlar değildir. Bazen bu konuda çok talepler oluyor. Özel araç isteyene biz yardımcı oluyoruz. Ama meclisimizce belirlenmiş tarife var, ücretini yatırıyor, araçlarımız uygunsa, boşsa, ona bedelini almak sureti ile veriyoruz. Belediyeler ve köylerle ilgili olarak bizim hizmet alanımızla ilgili konularda onlara da akaryakıtını karşılamak sureti ile veriyoruz. Kamu kurumlarının da hizmetine amadedir bu araçlar. Hepimiz zaten Gümüşhane’ye hizmet için varız. Bu araçlarımız da bu hizmetlerimize bir aracıdır.” şeklinde konuştu.


ARAÇLAR 2,5 MİLYON TL TUTTU
Vali Salihoğlu, İl Genel Meclisinden 3 milyon 900 bin TL civarında borçlanma kararının geçtiğini ve bu kararın İçişleri Bakanlığı tarafından onaylandığını fakat yapılan toplantıda daha acil ihtiyaçlı olan araçların alınması maksadıyla 2 milyon 500 bin TL borçlanıldığını söyledi.
Gümüşhane İl Özel İdaresi’nin satın aldığı 4 adet 4x4 çift kabinli arazi aracı (pick-up), 1 adet kanal kazıcı ve 2 adet paletli ekskavatör Devlet Malzeme Ofisi tarafından teslim edildi. Eksik kalan 1 adet kanal kazıcı, 1 adet lastik tekerlekli kepçe, 4 adet on tekerli 14 metreküplük kamyon, 4 adet altı tekerli 8 metreküplük kamyon ve 1 adet kamyonet ise henüz teslim edilmedi.
Öte yandan Gümüşhane İl Özel İdaresi araç parkındaki araçların yüzde 70’inin 25 yaş üzeri olduğu, en son iş makinesi alımının 2005 yılında gerçekleştirildiği öğrenildi.

iha
Yayın Tarihi : 1 Ağustos 2009 Cumartesi 10:31:00


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?