8
Eylül
2024
Pazar
GÜMÜŞHANE

Öğrencilere verem anlatıldı

Gümüşhane Özel Bahar İlköğretim okulunda Verem Haftası nedeniyle öğrencilere verem konulu seminer verildi.

Dr. Mustafa Ünal tarafından verilen seminerde, öğrencilere Verem nedir? Nasıl bulaşır? Tedavisi nedir? gibi konular anlatıldı.
Verem ile ilgili hazırlamış olduğu slâytları öğrencilerle paylaşan Ünal, “Verem, eski önemini kaybetmesine rağmen halen çok önemli, bu yüzden vereme karşı bilinçlenmek çok önemli, özellikle vereme karşı atılacak en önemli adım; vakaların önceden bulunup tedavi edilmesi, böylece başkalarına bulaşmasının engellenmesidir.” dedi.


Dr. Ünal ayrıca verem ile ilgili tespitlerini şöyle devam ettirdi: “Bugün, dünya nüfusunun üçte biri (yaklaşık 2 milyar kişi) verem mikrobu ile enfektedir.
Her yıl 8 milyon kişi verem hastalığına yakalanmakta, bunlardan 2 milyonu ölmektedir. Türkiye’de kayıtlara göre her yıl ortalama 20 bin kişi verem hastalığına yakalanmaktadır. Bulaşma yollarının ise; hastaların aksırma, öksürme ve hapşırmaları sırasında etrafa saçtıkları verem mikroplarının sağlam kişiler tarafından solunmasıdır Hastalık belirtileri: Öksürük, balgam ve kan tükürme, ateş ve gece terlemesi, zayıflama ve iştahsızlıktır; ayrıca tedavi yolunun ihmalkarlık olmadığı müddetçe ilaç tedavisi ile 6-9 ay arasında hastalık tamamen ortadan kalkmaktadır.”
Okul Müdürü Fikri Kılınç, belirli gün ve haftalarda bu tür seminerlerin devam edeceğini dile getirerek Dr. Mustafa Ünal’ın yapmış olduğu seminerinden dolayı teşekkür etti.

iha
Yayın Tarihi : 14 Ocak 2009 Çarşamba 16:21:07


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?