8
Eylül
2024
Pazar
GÜMÜŞHANE

Ölümle dans!

KÜRTÜN BARAJI ÜZERİNDE TEHLİKELİ YOLCULUK

Gümüşhane’nin Kürtün ilçesine bağlı Araköy köyünde devlet-millet işbirliği ile önceki yıllarda yapılan asma köprü tehlikeli bir yolculuğa sahne oluyor.

Gümüşhane-Tirebolu yolu üzerinde olan ve Özkürtün Beldesi’ne en yakın köylerden birisi olan Araköy köyünde, Kürtün Barajı yapıldıktan sonra beldeye olan mesafesi artınca köylüler tarafından baraj gölünün üzerine asma köprü yapıldı. Barajın ardından köylerine yapılan 5 kilometrelik yoldan beldeye ulaşmak yerine daha yakın olan asma köprüyü tercih eden köylüler, son zamanlarda yaptıkları güçlendirmeler ile hafif araçların da köprüyü kullandığını söyledi.

Köy muhtarı Hayrullah Işık, Kürtün Barajı’nın su tutması ile birlikte Harşit Çayı üzerindeki 2 tane tarihi kemer köprünün sular altında kaldığını söyledi. Kemer köprülerin su altında kalması ile birlikte vatandaşların beldeye ulaşmakta güçlük çektiğini, hatta 12 kilometrelik yol yürüyerek beldeye ulaşmak zorunda kaldıklarını ifade eden Işık, bunun üzerine köyün ileri gelenleri ile toplanarak böyle bir asma köprü yapmaya karar verdiklerini belirtti.

Işık, bazı devlet kurumları, siyasetçilerle ve işin uzmanları ile de görüştükten sonra çevre illerde bu tür köprülerin nerede uygulandığını araştırmaya başladıklarını söyledi. Buna benzer bir köprünün Artvin’de yapıldığını tespit ettikten sonra oradan gelen bilir kişilerin Araköy köyüne gelerek inceleme yaptığını kaydeden Işık, tip proje alarak bir mühendisin projeyi güçlendirdiğini ondan sonra da inşaatına başladıklarını anlattı.

Vatandaşların katkıları ile birlikte köprüyü 240 bin TL’ye mal ettiklerine değinen Işık, bunun devlet ihalesi ile yapılması durumunda hak edişinin 1 milyon 300 bin TL olarak belirlendiğini de sözlerine ekledi.

2002 yılında başladıkları inşaatın 3-4 yıl önce bittiğini fakat tamamen projedeki şekilde bitiremediklerini kaydeden Işık, “Bu yıl da projemiz doğrultusunda suyun dibine ağırlık indirilmesi gerektiğini görüştük proje mühendisimizle. Ağırlarını indirdik, yan korkuluklarını güçlendirdik. Bakım onarımını yaptık. Yayalar rahatlıkla geçiyor. Ara sıra vatandaşlarımız fotoğraf çekilmek için, video çekmek için aracıyla geçerken kayıt altına aldırıyor. Yan korkulukların hasır demirleri de hazır, onu da bir hafta içinde bitireceğiz” diye konuştu.

KÜRTÜN BARAJI ÜZERİNDE TEHLİKELİ YOLCULUK
KÜRTÜN BARAJI ÜZERİNDE TEHLİKELİ YOLCULUK
İHA
Yayın Tarihi : 30 Kasım 2010 Salı 16:45:05
Güncelleme :30 Kasım 2010 Salı 19:36:56


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?