8
Eylül
2024
Pazar
GÜMÜŞHANE

Patates siğiline karşı uyarı

Gümüşhane Tarım İl Müdürlüğü üreticileri Patates Siğili hastalığına karşı uyardı.


İl Müdürlüğünden yapılan yazılı açıklamada ülkede son yıllarda patates yetiştirilen alanlarda görülen ve hızla yayılan Patates Siğili Hastalığının patates yumrularında görülen, tohumla taşınan, kimyasal mücadelesi olmayan ve Gümüşhane’de patates ekilişini en az 30 yıl süreyle sonlandırabilecek, iç karantinaya tabi tehlikeli bir bakteriyel hastalık olduğu belirtildi.


Açıklama şöyle devam etti: “Patates tohumluğu bu hastalık ile bulaşık ise, ilk bakışta yumruda belirti vermeyebilir, arazide patatesin yeşil aksamı da sağlıklı görülebilir. Ancak zamanla yumruda karnabahar şeklinde siğiller, urlar oluşmaya başlar ve bu belirtiler tüm patatesi sarabilir. Bu durumda hastalıklı yumrular toprağa bulaşmış olup, hastalık etmeni toprakta en az 30 yıl canlı kalır. Bulaşık toprakta patates ekimi yasaklanır. Bulaşık yumrular insan tarafından tüketilemeyecek şekilde çürür ve pis kokar. Bu yumrular kesinlikle hayvanlara yedirilmemeli veya dere, ark vb. akarsulara atılmamalıdır. Hayvan dışkısı ile temiz topraklara bulaşma söz konusudur. Bulaşık toprakta yürümek dahi ayakkabı tabanı ile hastalığın bir başka bir başka araziye taşınmasına sebep olur.”


Bu kadar önemli olan Patates Siğili Hastalığının yayılmasını önlemek için, patates eken tüm çiftçileri duyarlı olmaya davet eden Tarım İl Müdürlüğü yetkilileri pazarda veya kamyonlarda satışa sunulan patateslerin satın alınmaması, kullandıkları patates tohumluğunun mutlaka sertifikalı olması gerektiğini belirterek, “Patates Taşıma ve Satış Sertifikası bulunması ve yemeklik olarak yetiştirilen patatesler için düzenlenmiş belgelerde Tohumluk Olarak Kullanılmaz ibaresinin mutlaka olması gerekmektedir.

Patates üreten çiftçilerimizin; tohumluk konusunda çok bilinçli olmaları, İlimizde patates ekilişini ve tüketimini sağlıklı bir şekilde sürdürebilmemiz açısından büyük önem arz etmektedir. Bahçesinde çok az dahi olsa patates yetiştiren tüm üreticilerimizin çok dikkatli olması, topraktaki patates yumrularını sık sık kontrol etmesi, vejetasyon ve hasat döneminde sürvey çalışmalarını sürdüren İl Müdürlüğümüz teknik elemanlarına arazide veya depodaki patateslerini kontrol ettirmeleri ya da şüpheli durumlarda patates numunesi alarak İl Müdürlüğümüze müracaat etmeleri halinde kendilerine teknik yönden bilgilendirme yapılacaktır.” dediler.

İha
Yayın Tarihi : 2 Haziran 2009 Salı 21:58:38


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?