8
Eylül
2024
Pazar
GÜMÜŞHANE

Süleymaniye Mahallesi korunacak

AK Parti Gümüşhane Milletvekili Doç. Dr. Kemalettin Aydın, Süleymaniye mahallesinin koruma amaçlı imar planında tadilat yapılmasına karar verildiğini söyledi.


Gümüşhane’nin eski yerleşim yeri olan Süleymaniye Mahallesi'nin Koruma Amaçlı İmar Planı ve Kentsel Tasarım Projesi için bölgeye gelen Trabzon Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu projenin tekrar tadilat edilmesine karar verdi. Konuyla ilgili bilgi veren Milletvekili Aydın, kurul üyelerinin proje için çok güzel önerlerinin olduğunu ve bilimsel değerler ışığında bölgenin yüzlerce yıl daha yaşatılmasını hedeflediklerini söyledi. Aydın, kurulun bölgedeki mimariye uygun olması açısından kent meydanı oluşturulması, yolların patika yollara çevrilmesi, tarihi dokuların restore edilmesi, çok fazla yapılaşmadan öteye Süleymaniye’nin tarihi dokusunun korunarak Gümüşhane evleri mimarisinde otelcilik hizmetlerinin, pansiyonculuğun sunulması talepleri ile projede bir kısım tadilatların yapılmasının gerekli olduğu kanaatine vardığını belirtti.


Projeyi çizen firma yetkilileri ile kurul üyelerinin Süleymaniye mahallesine giderek plan üzerinde çalıştıklarına değinen Milletvekili Aydın, “Belki bir ay daha gecikecek süreç ama Süleymaniye’nin yüzlerce yıldır bize emanet gelen bu varlığı geri kalan yüzlerce yıl daha kullanımda kalacak. Kurul üyeleri oradaki bugüne kadar ki tarihi doku deforme edilmeden yani bugünkü aklımızın sardığı şekilde değil de özüne uygun şekilde restore edilerek kullanılmasını da bize tavsiye ettiler. Bende kendilerinin bilimsel gerekçelere dayanan bu tavsiyelerini son derece olumlu buldum. Kuruldaki arkadaşlarımız Gümüşhane’de çok çalışma yaptılar. O çalışmalardaki verilerle birleştirilerek projenin en güzel ve eksiksiz bir şekilde tamamlanması açısından bir takım önerileri oldu. Kurulun belirlediği eksiklikleri raportörlerin hazırlamasının ardından Kültür ve Turizm Müdürlüğü’ne bildirilecek. Kurul üyeleri bu proje olur yada olmaz standardında bize cevap vermediler. Kurul üyeleri bizzat proje sorumlusu gibi proje üzerinde çalışıp ne olması gerekli olduğunu söylediler. Bu çok güzel bir gelişme. Onun içinde kendilerine teşekkür ediyorum. Projeyi özümseyerek ve bir proje çizimcisi gibi birde dokuyu yerinde görerek önerilerde bulundular. Orada dokuyu bozacak ve orayı yarın çirkinleştirecek hemen hemen hiçbir şeye müsaade etmiyorlar” şeklinde sözlerini sonlandırdı

iha
Yayın Tarihi : 19 Ağustos 2009 Çarşamba 11:12:30


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?