8
Eylül
2024
Pazar
GÜMÜŞHANE

Trafikte egzoz kontrolü

Gümüşhane İl Çevre ve Orman Müdürlüğü ve Emniyet Müdürlüğü ekipleri egzoz gazı emisyonu konusunda denetlemelere başladı.

Geçtiğimiz Nisan ayında yayınlanan yönetmeliğin ardından gerekli çalışmaları tamamlayan İl Çevre ve Orman Müdürlüğü ekipleri, Emniyet ve Jandarma ile işbirliği yaparak muhtelif noktalarda araç denetimleri yaparak, 3 yaşın üstündeki araçlarda egzoz gazı emisyon ölçümlerinin yaptırılıp yaptırılmadığını kontrol ediyor.

Denetimlerin belirli periyotlar halinde sürekli yapılacağını ifade eden Çevre ve Orman Müdürlüğü yetkilileri, sürücülerden egzoz gazı emisyon ölçümlerini yaptırılarak egzoz emisyon pul ve ruhsatlarını almaları gerektiğini söylediler.
Asıl amaçlarının çevre ve insan sağlığı olduğunu belirten yetkililer, “İnsan sağlığına zarar veren faktörlerin başında yüzde 90 oranı ile egzoz gazı emisyonları geliyor. Egzoz muayenesi yapılmayan araçlarda sistemle ilgili sorunlar çıkabileceği için bu da sürücünün fazla para harcamasına sebep oluyor. Bu durumda sürücü farkında olmadan hem havayı kirletiyor hemde maddi olarak zararı oluyor. Halbuki 21 TL ile aracın yakıt sisteminin tüm kontrolü yapılmış oluyor. Bu nedenlerle denetimlerimize devam edeceğiz.

Şehir merkezinin yanı sıra ilçelerimizde de bu denetimler sürüyor. Vatandaşlarımızın çevre ve insan sağlığı bakımından hemde yüksek olan cezalarla karşılaşmamaları için egzoz emisyon muayenelerini yaptırmaları kendi menfaatlerine olacaktır.” diye konuştular.

Yönetmeliğin 6. maddesinde belirtilen egzoz gazı emisyon ölçümü periyotlarını şu şekilde açıklayan yetkililer: “Hususi otomobiller ilk üç yaş sonunda ve devamında her iki yılda bir. Resmi otomobiller ilk iki yaş sonunda ve devamında yılda bir. Diğer motorlu taşıtlar ilk bir yaş sonunda ve devamında yılda bir. Trafikte seyreden tüm motorlu taşıtlar on yaş sonunda yılda bir. Taşıtın trafiğe çıkışından sonraki muafiyet süresinin bitim tarihinden itibaren bir ay içerisinde egzoz gazı emisyon ölçümü yaptırılması zorunludur.” dediler.

Yönetmelik ve genelge doğrultusunda 2009 yılı için Motorlu Taşıt Egzoz Emisyon Ölçüm İşlemi bedelinin 21 TL, emisyon ruhsatı bedelinin ise 3 TL olduğunu ifade eden yetkililer, 2009 yılında belirlenen egzoz emisyon ölçümü yaptırmayan motorlu taşıt sahiplerine 646 TL, yönetmelikte belirlenen standartlara aykırı emisyona sebep olan motorlu taşıt sahiplerine bin 293 idari para cezası uygulanacağı belirttiler.
Gümüşhane’de egzoz gazı emisyon ölçüm yetkisi bulunan firmalar şu şekilde: Merkez Çimenler Otomotiv, Tekke Beldesi Yılmazlar EGB Araç Muayene istasyonu, Kelkit Kasaba Petrol.
 

iha
Yayın Tarihi : 29 Temmuz 2009 Çarşamba 17:52:09


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?