5
Ocak
2025
Pazar
GÜMÜŞHANE

Velilere okul fobisi uyarısı

VELİLERE OKUL FOBİSİ UYARISI

Gümüşhane Sağlık Müdürlüğü Çocuk Gelişim Uzmanı Selda Küçük, okul fobisinin kuvvetli bir endişe nedeniyle çocuğun okula gitmeyi reddetmesi durumu olduğunu belirterek genelde bu durumda olan çocukların isteksiz bir şekilde hareket ettiklerini kaydetti.

Okulların açılmasında birkaç gün kala okul fobisi konusu ile ilgili velilere uyarıcı açıklamalarda bulunan Küçük, çocukların okula olan isteksizliklerini bedensel yakınmalarıyla dile getirmeye çalıştıklarını belirterek “Çocuklar, okula gitmemek için anne-babalarını ikna etmeye çalışırlar. Okul fobisi olan çocuklarda okula gitmeden bir ile iki saat önce ya da sabah uyandıklarında psikolojik temelli mide bulantısı, karın ya da baş ağrısı şeklinde bedensel şikayetler görülür. Bu şikayetler genellikle anne babayı okula gitmeme konusunda ikna edicidir. Anne ya da baba çocuğun okula gitmemesine karar verdiğinde bedensel şikayetlerin kendiliğinden kaybolduğu görülmektedir” dedi.

KALITSAL DEĞİL, PSİKOLOJİK KÖKENLİ

Okul fobisinin nedeninin, kalıtsal ve yapısal etkenlerden çok psikolojik kökenli olduğunu ifade eden Küçük, “Okul fobisi olan çocukların annelerine aşırı bağlı olduğu görülmekte ve çocuğun anne tarafından aşırı koruyucu ya da aşırı özen içinde büyütüldüğü görülmektedir. Çocuk okula gittiğinde evde kalan annesinin başına kötü bir şey geleceğini düşünerek korkuya kapılabilir ve bu yüzden okula gitmek istemez bunun yanı sıra yeni doğan ya da küçük kardeşi kıskanmaya bağlı olarak da evde annesini kardeşiyle yalnız bırakmak istemez. Okul fobisinin görüldüğü çocuklarda; her şeyden önce çocuğun okula devamı sağlanmalıdır. ve okuldan uzak kalmamasına önem verilmelidir. Evde kalış uzadıkça okula dönüş süreci de uzayarak sancılı geçer” diye konuştu.

DAYAK VE CEZALANDIRMALAR ETKİSİZ, ÇOCUĞU DA OKULDAN İYİCE UZAKLAŞTIRIR

Bu tür durumla karşılaşan anne ve babaların çocuklarına soğukkanlı yaklaşarak, endişelerini çocuklarına yansıtmamaları gerektiğinin altını çizen Küçük, şunları kaydetti:

“Çocuğu korkutma, dayatma, dayak ya da cezalandırmalar etkisiz kalacağı gibi çocuğu okuldan iyice uzaklaştırır. Her türlü öğretimde olduğu gibi çocuğa neden burada olduğu uygun dille anlatılmalıdır. Çocuk neden okula gittiğini kavramalıdır. Çocuğa okulu yeniden tanıtma ve özendirme girişimleri etkili olacaktır. Öğretmenin sıcak ilgisi ile güven duygusu kazandırılmalı, kurulan arkadaşlıklarla eğlenip oynayacak ortamın varlığı çocuğun rahatlamasında yardımcı olur.”

İHA
Yayın Tarihi : 17 Eylül 2010 Cuma 10:12:03
Güncelleme :17 Eylül 2010 Cuma 10:26:42


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?