8
Eylül
2024
Pazar
ORDU

19 ilçede büyük erezyon tehlikesi

Zengin bir doğa yapısına sahip Ordu’nun 19 ilçesinin erozyon tehlikesi ile karşı karşıya olduğu ve toprağın verimsizleştiği belirtildi. Ordu Tarım İl Müdürlüğü tarafından hazırlanan bir raporda, ilçelerin ekolojik durumları değerlendirildi.

Buna göre 19 ilçeye sahip Ordu’nun bütün ilçelerinde erozyon tehlikesinin baş gösterdiği belirtildi. İç kesimlerde ırmaklara akan toprağın artığına dikkat çekilen raporda, sahil bölgelerinde imara açılan arazilerin ise orman varlığını küçülttüğü kaydedildi.
Akademik bir kadro tarafından hazırlanan ve araştırmalara dayandırılan rapora göre, erozyon ve buna bağlı tehlikeler şöyle dile getirildi:

"Irmaklara akan toprak miktarı her geçen yıl artmaktadır. İl genelindeki orman varlığı tehdit altındadır. Bu sebeple birinci tehlike erozyondur. Buna bağlı olarak yaylalardaki yerleşimin dağınık ve plansız oluşu, ayrıca kapasite altında düzensiz otlatma yapılması sebebiyle ot kalitesi bozulmaktadır. Arazi rantı sebebiyle araziler tarım alanı dışına çıkarılmaktadır. Araziler parçalanmaktadır. İl içi ve il dışı mevsimsel göçler, tarım arazilerinin bakımsız kalmasına, dolayısıyla verimin ve kalitenin düşmesine sebep olmaktadır."

İHA
Yayın Tarihi : 8 Ocak 2005 Cumartesi 17:03:42


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
Umut GÖKLER IP: 81.215.180.xxx Tarih : 28.02.2005 18:28:24
Ekili ve dikili arazilerin yamaçlarına ağaç dikilmelidir.Araziler dikine değil enine sürülmelidir.Teraslama yapılmalıdır.İnsanlar eğitilmeli ve bilinçlendirilmelidir.