3
Ocak
2025
Cuma
ORDU

Japon uzmanlar Karadeniz'de

Japon Uluslararası Kalkınma Ajansı (JICA) uzmanları Japonya’da yapılacak Doğu Karadeniz İnsan Kaynaklarını Geliştirme Eğitim Semineri öncesinde bölgedeki incelemelerini sürdürüyor.


Karadeniz Bölgesi’ndeki KOBİ’leri tanımak amacıyla Trabzon’a gelen Japon uzmanlar, Of Özçay Fabrikası, Sözenler, Güneş Gıda San.Tic.A.Ş. Yaş ve Kuru Meyve İşleme Tesisi, Karadeniz Kardeşler Gıda San.Tic.A.Ş. (Kebir Süt) Tesislerini gezerek çeşitli incelemelerde bulundu.


İlk olarak Özçay Fabrikasında incelemelerde bulunan heyet, çayın geçtiği evreler ve fabrikanın işleyiş mekanizmaları üzerinde yetkililerden bilgiler aldı. Özçay Genel Müdürü Mehmet Karnap, 1989 yılında 150 bin ton kapasiteyle kurulan fabrikada bin 250 yaş çay üreticisi ortağın bulunduğunu belirterek işlenen çayın tamamının da bu ortaklardan temin edildiğini söyledi. Kooperatifçilik ve dayanışma anlayışıyla yola çıktıklarını ancak zamanla büyük sermayeler karşısında zor duruma düştüklerine dikkat çekerek mevcut sistemin de kooperatifçiliği tehdit ettiğini ileri sürdü.


Kooperatifçiliğin kesinlikle desteklenmesi gerektiğini vurgulayan Karnap, “Bunun için mücadele edip kooperatifçiliği bir yerlere taşımalıyız. Biz bunun için çay sektöründe bir model ortaya koyduk ancak bu modeli henüz göremedik. Ülkeye son yıllarda 40-50 bin ton civarında kaçak çay giriyor. Aslında bunun ismi ‘kaçak’ ancak kendisi gayet yasal. Biz bu nedenle çay satamıyoruz. Ne yazık ki bunun önüne bir türlü geçemiyoruz” dedi.


JICA heyeti daha sonra sırasıyla Arsin Organize Sanayi Bölgesi’nde bulunan Sözenler, Güneş Gıda ve Vakfıkebir’deki Kebir Süt fabrikalarını da gezerek yetkililerden bilgi aldılar. Ayrıca, Sürmene Tersanesi’ne de uğrayan heyet, burada da gemi yapımı hakkında bilgi aldı.


JICA uzmanlarının Artvin’den başlayan Rize ve Trabzon’da devam eden Karadeniz gezisi Giresun ve Ordu’da son bulacak.

 

iha
Yayın Tarihi : 14 Mart 2008 Cuma 12:03:54


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?