8
Eylül
2024
Pazar
ORDU

Mimarlardan 'Tek tip proje' tepkisi

Ordu Mimarlar Odası Başkanı Oktay Topçuoğlu, başta Bayındırlık ve İskan Bakanlığı olmak üzere tüm yatırımcı bakanlıkların ülkenin dört bir yanında hizmet binalarını ’tek tip’ proje ile hareket ederek yaptırdığını söyledi. Topçuoğlu, "Tek tip proje anlayışından vazgeçilmelidir" dedi.

Türkiye’de her bölgenin kendine özgü iklim, kültür ve çevre özellikleri olduğunu, Edirne’den Kars’a kadar aynı tip ve kendini yineleyen projelerin uygulandığını belirten Ordu Mimar Odası Başkanı Oktay Topçuoğlu, bu durumun tek düze ve kişiliksiz yapılaşmayı beraberinde getirdiğini söyledi.

Topçuoğlu, "Bu tek tip proje anlayışı sadece okul, karakol, lojman, hastane gibi kamu binalarında uygulanan hazır projelerle sınırlı değil. Şehirciliğin mimari köklerinden ve mimarlıktan hızla uzaklaşmasıyla yaygınlaşan tek tip apartman tasarımı için her türlü yönlendirme ve zorlama yapılıyor ve hep kendini yineleyen tek düze ve tek tip kentler ortaya çıkıyor. Bu tek tip projeler sebebiyle her yörenin kendine özgü iklim, kültür ve çevre faktörlerinden kaynaklanan farklı mimari kimlikler yok ediliyor. Ülke, baştan sona kadar aynı tür, tek düze ve kişiliksiz yapılaşmayla donanıyor. Başta Bayındırlık Bakanlığı ile diğer yatırımcı kuruluşlar, tek tip projeden kesinlikle vazgeçmelidirler. Özellikle okul, lojman, sosyal ve kültürel tesis binaları, yörenin mimarlık ve çevre kültürü özellikleri dikkate alınarak o arsalara has tasarımlarla yapılmalıdır" dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 6 Ocak 2005 Perşembe 14:10:06


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
Kübra ELMAS IP: 78.162.247.xxx Tarih : 14.06.2008 01:55:13

merhebalar. bir yapı ressamlığı öğrencisi olarak oktay beye sonuna kadar katılıyorum. tek tip proje uygulaması genellikle devlet sektöründe uygulanmakta ve nekadar az performans okadar çok rahatlık diye düşünen mimarlarımız sayesinde yeni tasarımlar oluşmamaktadır. buda yanlış bir uygulamadır. oktay beyin dediği her ilin kendine ait iklim özellikleri vardır ve buda farklı yapılar farklı tasarımlar istemektedir. bu uygulamadan vazgeçilmelidir. saygılarımla...