16
Eylül
2024
Pazertesi
ORDU

Müze depodan çıktı

Ordu’da 2001 yılında açılan ancak ‘sessiz sedasız’ kapatıldıktan sonra içindeki malzemelerin yıllardır bir okul deposunda bekletildiği ortaya çıkan ‘Cumhuriyet Müzesi’ Ordu Valisi Orhan Düzgün’ün talimatlarıyla gün ışığına çıkarılarak Kültür Sanat Merkezi’nde yeniden açıldı.

10 Haziran 2001 tarihinde dönemin Ordu Milli Eğitim Müdürü Bumin Akgün’ün girişimleriyle Ordu’daki okullarda bulunan Cumhuriyet öncesi ve ilk yıllarına ait tarihi nitelik taşıyan eğitim araç ve gereçleri, belge ve fotoğrafları bir müze çatısı altında toplandı. Okullardan toplanan materyaller Kız Meslek Lisesi önünde bulunan ek binada ‘Cumhuriyet Müzesi’ olarak hizmete girdi.

O günkü açılışa zamanın Ordu Vali Vekili Selim Parlar, dönemin Emniyet Müdürü Tacettin Kurt ve yine dönemin Milli Eğitim Müdürü Bumin Akgün ve sanat çevreleri katılmıştı. Ordu Cumhuriyet Müzesi'nin oluşumuna dönemin Milli Eğitim Müdürü Bumin Akgün, dönemin Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Halit Çekiç ve öğretmenler Cemal Çol, Meral Aktaş, İbrahim Dizman, Işıl Kırca, İbrahim Resuloğlu, Ahmet Yayla ve Aynur Enginyurt katkıda bulunmuşlardı.

Cumhuriyet öncesi ve dönemini yansıtan, adeta bir nostalji özelliğini taşıyan Cumhuriyet Müzesi’ yıllar içerisinde sessiz sedasız yerinden kaldırıldı. 1900’lü yıllardan günümüze kalan eğitim yaşamının önemli figür, obje ve materyaller ise bir okulun deposunda kaderine terk edildi. Daha sonra konuyu öğrenen Ordu Valisi Orhan Düzgün, materyallerin depodan çıkarılarak Ordu Kültür Sanat Merkezi’nde ayrı bir binada sergilenmesini istedi. Ordu Kültür ve Turizm Müdürlüğü de, Kültür Sanat Merkezi’nin önünde bulunan boş binayı Cumhuriyet Müzesi’ne tahsis etti.

Cumhuriyet Müzesinde 1930’lu yıllara ait piyano, telefon, plak, 1933 yılına ait Ordu İlk Mektebi’ne ait diploma ve öğrenci defterleri, gramofon, lambalı radyo, 1940’lı yıllara ait daktilo, 1930 yılına ait sinema makinesi ve Nisan 1902 tarihlerine ait Osmanlıca Sabah Gazetesi sayıları, müzik aletleri bulunuyor.

iha
Yayın Tarihi : 13 Haziran 2012 Çarşamba 16:28:08
Güncelleme :13 Haziran 2012 Çarşamba 16:35:24


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?