21
Aralık
2024
Cumartesi
ORDU

OKABİS projesi başlatılıyor

Ordu'da kırsal alanda birçok coğrafi bilginin bilgisayar ortamına aktarılacağı OKABİS projesi ile Türkiye'de ilk kez kırsal alanda detaylı bir navigasyon sisteminin temelleri atılıyor.


Karadeniz Teknik Üniversitesi Jeodozi ve Fotogrametri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tahsin Yomralıoğlu koordinatörlüğünde yürütülen Kırsal Alan Bilgi Sistemi çalışmaları başladı. Pilot uygulama olarak Gülyalı ilçesi 'Yol Ağı Bilgi Sistemi' çalışmaları tamamlandı. Proje ile il genelinde tüm köy sınırlarının tespiti, köy yollarının ölçümü, sınıflandırılması, kaplama cinsi, yol genişliği, yol üzerindeki sanat yapıları, yol ağı durumu, köy ve bağlılarının yerleşimi, önemli resmi yapıların yanı sıra taş ocakları, köy mezarlıkları, belediye sınırları, karayollarının ölçümü, köy yollarının bağlantılı olduğu belediye yollarının ölçümü, orman yollarının ölçümüne kadar tüm veriler bir veri tabanında toplanabilecek.
Proje ile elde edilecek verilerle bir noktadan diğer bir noktaya en kısa ve en güvenli şekilde gidebilme anlamına gelen navigasyon sisteminin, kırsal alanda da detaylı bir şekilde kullanılmasının temeli atılmış oldu. Türkiye genelinde navigasyon sistemine 100 bini aşkın bilinen nokta aktarılmış, ancak kırsal alanda bu denli detaylı bir bilgi sistemi bulunmuyor. Bu anlamda Türkiye'de bir ilk olacak proje ile oluşturulacak kırsal alandaki yol bilgileri, restoranlar, hastaneler, benzin istasyonları, tarihi ve turistik yerler, kamu binaları, ulaşım merkezi bilgileri de istenirse navigasyon sistemine dahil edilerek bir bütünlük oluşturulabilecek. Ayrıca herhangi bir afet nedeniyle kapanan yol bilgilerinin aktarıldığı sistem sayesinde sürücüler farklı yollara yönlendirilebilecek.


İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Mustafa Yılmaz, proje kapsamında çalışmaların sürdüğünü söyledi. Kırsal alandaki tüm bilgileri hassas bir şekilde veri havuzunda toplayarak aynı zamanda navigasyon sisteminin temelini oluşturduklarını belirten Yılmaz, "Türkiye'de kırsal alanda bu hassasiyette bir çalışmanın örneği yok. Tüm bilgiler bir alanda toplanarak çok farklı amaçlarda kullanabilir. Örneğin kırsal alanda en kısa yol ve kapanan yol bilgileri de yine sistem dahilinde sürücülere aktarılabilir" dedi.


Çalışmaları kendi bünyelerinde bulunan personellerle yürüttükleri belirten Yılmaz, "Dışarıdan herhangi bir hizmet satın almadan üniversitenin danışmanlığında projemizi sürdürüyoruz. Şuan proje kapsamında yaklaşık 10 kişi görev alıyor. 1 yıl içerisinde de tüm verilerin bir havuzda toplanmasını planlıyoruz" diye konuştu.

iha
Yayın Tarihi : 25 Eylül 2008 Perşembe 17:02:48


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?