16
Eylül
2024
Pazertesi
ORDU

Ordu: Fındıkta 'koşnil' tehlikesi

 Ordu Tarım İl Müdürlüğü, fındık ağaç ve sürgünlerine zarar veren koşnil hastalığının son yıllarda artış gösterdiğini açıklanarak, söz konusu hastalığa karşı mekanik mücadele verilmesi çağrısında bulunuldu.
Tarım İl Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada, fındığın yaprak ve sürgün özsuyu ile beslenen, yaprak üzerinde siyahımsı bir görüntü oluşturarak, onu verimden düşürüp zamanla ocakların kurumasına sebep olan koşnil hastalığına karşı ilaçlı mücadelenin zor ve pahalı olduğuna dikkat çekildi. Bunun için mekanik mücadele yapılması gerektiği kaydedilen açıklamada, Haziran ayının sonlarına kadar fındık bahçelerinin sürekli kontrol edilmesi ve yeni bulaşan veya sınırlı düzeyde bulaşık olan sürgünler varsa kesilip bahçelerden uzaklaştırılması gerektiği belirtildi. Bu şekilde mücadelenin kolay ve basit olması, doğal dengenin bozulmaması ile birlikte, aile ve milli ekonomiye sağlayacağı katkılardan dolayı herkes tarafından uygulanacak bir mücadele şekli olduğu vurgulandı.
Mekaniksel mücadeleden sonuç alınamadığı takdirde ise ilaçlı mücadele yapılabileceği belirtilen açıklamada şöyle denildi:
"Bahçeler devamlı kontrol edilerek parazitlenme oluşmamış ve aşırı miktarda bir bulaşma söz konusu ise o zaman ilaçlama yapılmalıdır. İlaçlama yapılmadan önce tesadüfen 10 ocağın üçer dalında sayım yapılır. Sürgün başına en az beş canlı birey tespit edilmiş ise ilaçlama yapılmalıdır. İlaçlama zamanı Haziran ayının son haftası ve Temmuz ayının ilk haftasıdır. İlaçlama yapılırken bitkinin bütün sürgün ve yaprakları ilaçlı su ile ıslatılmalı, bulaşmanın dağılımına göre bahçenin ya tamamında ya da bulaşık olan ocaklarda ilaçlama yapılmalıdır"
ORDU - İHA
Yayın Tarihi : 10 Mayıs 2004 Pazartesi 18:59:58


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?