16
Eylül
2024
Pazertesi
ORDU

Ordu CHP'den, findıkta ekonomik deprem uyarısı

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Ordu İl Başkanı Rahmi Güner, Karadeniz Bölgesi’nde 8 milyon insanın geçim kaynağı olan fındıkta yaşanan don olayının bölge insanının tüm hayallerini söndürdüğünü, ekonomik deprem yaşanabileceği uyarısında bulundu.

Beraberinde Merkez İlçe Başkanı İsmail Yılmaz ve Kadın Komisyonu Başkanı Yeter Tarakçı ile birlikte parti binasında bir basın toplantısında düzenleyen CHP Ordu İl Başkanı Rahmi Güner, fındığın Karadeniz Bölgesi açısından tek geçim kaynağı olma özelliğini taşıdığını, bu üründe meydana gelebilecek bir olumsuzluğun tüm bölgeyi kapladığına dikkat çekti. Güner, "Bu ürün konusunda yaşanacak olumsuz gelişmeler bölge esnafından işçisine, memurundan tüccarına, ihracatçısına kadar her kesimi etkileyecek. Dolayısıyla ekonomi, eğitim ve sosyal yaşam da derin yaralar bırakacaktır. Düğün yapılacak gençlerden okula gidecek öğrencilere kadar herkesin bu hayalleri fındıktan elde edilecek gelirle örtüşmektedir. Esnaf senetlerini fındık sonrasına göre düzenlemekte, yatırımlar ve hayaller fındık sonrası için planlanmaktadır. Karadeniz’de hayat fındığa göre planlanmaktadır" dedi.

Nisan ayının ilk haftasında yaşanan don olayı sebebiyle tüm bölgede fındığın yandığını, bu durumu tespit için parti olarak bir komisyon kurulduğunu ve 7 milletvekilinin bölgede incelemelerde bulunduğunu belirten Rahmi Güner, hazırlanan raporun CHP Genel Başkanı Deniz Baykal tarafından Tarım Bakanı Sami Güçlü’ye sunulduğunu söyledi. Aynı zamanda komisyonda yer alan milletvekillerinin de Bakan Sami Güçlü ile görüştüklerini ve bilgi verdiklerini ifade eden Güner, parti olarak Karadeniz Bölgesi’nin afet bölgesi ilan edilmesini ve acil önlemler alınmasını talep ettiklerini kaydetti.

Fındıkta ürün kaybının yüzde 60, yüksek kesimlerde ise yüzde 100 dolaylarında olduğunu, durumu endişe ile takip ettiklerini de belirten CHP İl Başkanı Rahmi Güner, acil önlemler alınmadığı takdirde göç ve ekonomik depremlerin yaşanmasının kaçınılmaz olduğunu belirtti. Güner, açıklamalarına şöyle devam etti.

"Doğu Karadeniz Bölgesi Bakanlar Kurulu tarafından afet bölgesi kapsamına alınmalıdır. 2003 yılı Doğrudan Gelir Desteği (DGD) ödemeleri bitirilmeli, 2004 yılı ödemelerinin tamamı veya hiç değilse yarısı bu yıl içinde üreticilere ödenmelidir. Üretici belgesi olan fındık üreticilerine dekar başına 200 milyon lira telafi edici ödeme yapılmalıdır. Çiftçilerimizin Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerine olan günü gelmiş borçları ile Bağ-Kur ve SSK’ya olan ödemeleri faizsiz olarak en az iki yıl ertelenmelidir. Yıllardır fındıktan kesilen ve 1.5 milyar doları aştığı belirtilen fon (Devlet Fiyat İstikrar Fonu) fındık üreticilerinin zararlarının karşılanmasında kullanılmalıdır. Bu gibi yaşanacak doğal afetlerden üreticilerin korunması amacıyla Tarım Sigortaları Yasası çıkartılmalı, küçük çiftçilerin sigorta primlerini de devlet üstlenmelidir"

ORDU-(İHA)
Yayın Tarihi : 31 Mayıs 2004 Pazartesi 15:19:33


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?