15
Ocak
2025
Çarşamba
ORDU

ORDULULAR DEPRESYON GEÇİRİYOR

Ordu’da son 20 gün içerisinde 9 intihar vakası meydana geldi. Ölümlü 5 intihar olayının 4’ünün sadece Fatsa ilçesinde olması, Ordu’nun acı gerçeğini bir kez daha ortaya koydu. Ordu, Fatsa ve Ünye İlçe Devlet Hastaneleri’ne yılbaşından itibaren psikolojik nedenlerle başvuran hasta sayısı 25 binlere ulaştı. İldeki hastanelerde psikiyatri branşında kadın uzman doktor olmamasının kadınların ekonomik sıkıntılar yaşayıp sosyal hayattan uzaklaşmasına ve bunalıma girmesine de neden olduğu vurgulandı.
        
İntihar vakalarının artması üzerine Ordu İl Sağlık Müdürlüğü’ne bağlı Ruh Sağlığı Şube Müdürlüğü psikiyatri uzmanları tarafından  yapılan araştırmada kadınların intihar girişimlerinin erkeklere göre daha fazla olduğu belirlendi. İntihar ve intihara teşebbüs edenlerin çoğunun 14-49 yaş arası kadınlardan oluştuğu da kaydedildi. Ordu Devlet Hastanesi Psikiyatri Uzmanı Dr. Şenol Anaç, intihar edenlerden yüzde 95’inin eğitiminin düşük olduğunu bildirdi. Sosyo ekonomik gelir düzeyinin düşüklüğü ve işsizliğin de intiharlarda önemli faktör oluşturduğuna dikkat çeken Anaç,  intihar riski taşıyan 14-24 yaş gruplarına bayanlara yönelik eğitim ve sosyal çalışmaların yapılması gerektiğini anlattı. Psikolojik sorunlar nedeniyle hastaneye başvuran hasta sayısının ürkütücü boyutlara ulaştığının altını çizen Anaç, “İntiharların önlenmesi için acilen önlemler alınmalı. Tedaviye ihtiyacı olanların ilaç masrafları da Valilik gibi kuruluşlar tarafından karşılanmalı” dedi.
        
Ordu Belediye Başkan Yardımcısı Ayşe Bahar Çebi ise, ildeki hastanelerde psikiyatri branşında kadın uzman doktor bulunmamasının büyük eksiklik olduğunu söyledi. Çebi, “Kadınların üzerindeki toplumsal baskılar, aile planlaması, cinsel konular, psikolojik sorunlar gibi durumlar kadınları olumsuz etkiliyor.  Aile içinde ekonomik sıkıntılar, eşin sözel veya fiziksel suiistimali, ev ortamına kapanma, sosyal hayattan uzaklaşma, komşuluk ilişkilerinin azalması gibi faktörler kadınlarda psikolojik sıkıntıların yaşanmasına neden olmaktadır. Duygusal dayanışmanın yok olması sonucu kadınlarda tükenme belirtileri gözlenmektedir. Bu durum genellikle intiharlarla sonuçlanmaktadır” dedi.
        
Diğer taraftan son 20 gün içerisinde Fatsa ilçesi Merkez Mahallesinde R.E. (16), Ilıca Beldesinde Salih Aksu (61), Dumlupınarr Mahallesinde Hasret Gürel (92), Fatih Mahallesinde Bahtiyar Duman (29) ve Gölköy İlçesi’nde Necmiye Yücel (34) çeşitli psikolojik sorunlardan dolayı intihar ettiler. İntihara teşebbüs eden 4 kişi ise kaldırıldıkları hastanelerde tedavi altına alındı. İntiharların ise silahla ateş etmek yoluyla  ve iple asmak suretiyle gerçekleştiği gözlendi.
        
Öte yandan yılbaşından itibaren Ordu’da meydana gelen 40 intihar vakasında  25 kişi öldü. 2002 yılında ise 25 intihar vakasında 13 kişi yaşamını yitirmişti.
NEDİM KOVAN
Yayın Tarihi : 27 Aralık 2003 Cumartesi 00:00:15
Güncelleme :15 Ocak 2004 Perşembe 12:39:54


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?