16
Eylül
2024
Pazertesi
ORDU

Tarihin tanıkları bir bir kurtarılacak

Ordu Belediye Başkanı Seyit Torun, Taşbaşı, Zaferi Milli ve Aziziye Mahalleleri’nde bulunan tarihi evlerin korunması amacıyla bir çalışma başlattıklarını söyledi.

Belediye Başkanı Seyit Torun, düzenlediği basın toplantısında eski Ordu’nun izlerini yansıtan Taşbaşı, Zaferi Milli ve Aziziye Mahalleleri’ndeki otantik mimari ile yapılmış tarihi evleri korumak ve gelecek nesillere aktarmak amacıyla Mimarlar Odası ile ortak bir çalışma yaptıklarını açıkladı.

Söz konusu mahallelerin 1979 yılında kentsel sit alanı kapsamına alındığını, 1989 yılında ise koruma imar planı hazırlandığını kaydeden Başkan Torun, "Bu mahallelerde halen 104 sivil mimarlık örneği, 12 tane anıt mimarlık örneği mevcuttur. Ayrıca tescilli olan binaların dışında yöresel mimari unsurları taşıyan binalar mevcuttur. Tarihi değerlerimizi yansıtan bu evlerin kaybolmasını önlemek ve gelecek nesillere aktarmak amacıyla Ordu Mimarlar Odası ile 3 aylık bir çalışma yaptık ve tarihi eserlerin envanterini çıkardık. Tarihi evleri mülkiyet sahipleri ile birlikte ortak çalışarak turizme kazandırmayı amaçlıyoruz" dedi.

Başkan Torun, bu çalışma kapsamında 13 Mayıs tarihinde mimarlarla birlikte bu mahalleleri gezerek bilimsel değerlendirmeler yapacaklarını, 14 Mayıs tarihinde ise Mimar Sinan Güzel Sanatlar Fakültesi’nden Prof. Dr. İsmet Alptekin, Prof. Dr. Cengiz Eruzun ve Prof. Dr. Hüseyin Kaptan’ın katılacağı ’Tarihi Ordu Evleri’ kurultayı düzenleyeceklerini kaydetti.

İHA
Yayın Tarihi : 9 Mayıs 2005 Pazartesi 17:14:22
Güncelleme :10 Mayıs 2005 Salı 12:32:51


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
didem güldüren IP: 81.215.123.xxx Tarih : 11.05.2005 10:40:40
Canım Ordum'a selam olsun. Yurdumuzun neresinde olursa olsun tarihimize geçmişimize sahip çıkmak gerektiğine inanıyorum.Çünki ben böyle şeylere çok önem verenlerdenim.İnsanı insan yapan, vatanını vatan yapan tarihidir.iyi çalışmalar canım Ordum'a iyi çalışmalar...