İl Özel İdaresi Su ve Kanal Hizmetleri Müdürü Mustafa Özkan, 2009 yılında bir rekora imza attıklarını belirterek, 7 bin 417 toprak tahlili yaptıklarını açıkladı.
Tarımdaki verimin artırılması ve toprağın ömrünün uzatılması amacıyla İl Özel İdaresi bünyesinde bulunan toprak ve su tahlil laboratuarlarında incelemeler yapılıyor. Tarım Bakanlığı'nın çiftlere tarım desteği verilmesi kapsamında zorunlu hale getirdiği toprak analizlerine başvurularda büyük talep artışı yaşandı. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Su ve Kanal Hizmetleri Müdürlüğü Müdürü Mustafa Özkan, çok detaylı bir laboratuarda toprak analizlerinin yapıldığını söyledi. Giresun ve ilçelerinden dahi toprak analizleri için numuneler geldiğini ifade eden Özkan, "Çalışmalar 4 teknik eleman tarafından yürütülüyor. 2008 yılında bin 785 toprak tahlili yapıldı. Bu rakamla Türkiye'de 2. sırada yer aldık. 2009 yılında Tarım Bakanlığı tarafından verilen desteklemeler kapsamında 7 bin 417 toprak tahlili yapıldı. Bunun karşılığında 37 bin TL gelir sağlandı" dedi.
Bir toprak tahlilinin kendilerine 35 TL mal olduğu ancak vatandaşın bunu alışkanlık haline getirmesi için fedakarlıklarda bulunduklarını belirten Özkan, "Tahlil için aldığımız miktar maliyeti kurtarmıyor. Biz bunun için vatandaşlardan 5 TL alıyorduk. Şimdi 10 TL'ye çıkarıldı. Tamamını talep etmemiz şuan için mümkün değil. Vatandaşlarımızın alışkanlık haline gelmesi amacından önemli bir olay. Bunun için kurum olarak fedakarlıklar yapıyoruz. Ancak buna rağmen bize hiç tahlil yaptırmayan ilçeler var. Örneğin 2008 yılında Mesudiye'den 2, Çamaş'tan 3 toprak tahlili gelirken 2009 yılında İkizce ilçesinden tahlil için talep gelmedi. İlçelerde bu konuda öneminin anlatılması gerekiyor. Üretimde verim ve kaliteyi artırabilmek için en az 2-3 yılda toprak analizi yapılması gerekiyor. Toprağa yardım edelim daha fazla ürün alalım derken kötülük yapıyor olabiliriz. Talihler için çimenden arındırılmış sadece 1 kilogramlık kuru toprak getirilmesi gerekiyor" diye konuştu.