Medical Park Ordu Hastanesi Dermotoloji (Cildiye) Uzmanı Dr. Ahmet Güldü, güneşten yararlanmak isteyenlerin kumsallara akın ettiği bugünlerde bronzlaşmadan kaçınılması gerektiğini söyledi.
Cildiye Uzmanı Dr. Ahmet Güldü, bronzlaşma sonunda derinin hasar gördüğünü ve güneş yanığı ortaya çıktığını, bu durumun deri kanserinin gelişme riskini artırdığını belirtti. Yazın mayo ile güneşlenirken başlangıçta güneşte 10 dakikadan fazla kalınmaması gerektiğini vurgulayan Güldü, "Diğer zamanlarda gölgede oturun ya da uzun kollu ve bacaklarınızı örten giyecekler giyin. Başınızda geniş bir şapka olsun. Bronzlaştıkça günler ve haftalar içinde güneşte kalma sürenizi arttırabilirsiniz" dedi.
Güneş koruyucu kremlerin güneşe çıkmadan 15-30 dakika önce sürülmesi, dışarı çıkmadan hemen önce tekrarlanması gerektiğine dikkat çeken Güldü, güneş koruyucuların 2-3 saatte bir yüzme, terleme ya da havlu ile kurulanma sonrası tekrarlanmasının yararlı olduğunu söyledi. Güldü, "İlla 'güneşleneceğim' diyorsanız mümkün olduğunca yüksek koruma faktörlü ürünler kullanılmalıdır. Güneş koruyucu krem kullanılsa bile gene de güneşten korunmaya dikkat edilmelidir. Özellikle saat 10.00-16.00 arası gölgede
bulunulmalı. Kıyafetler, şapka ve gözlükle korunmaya özen gösterilmeli, kol ve bacakları örtecek sık dokunmuş kumaşlardan üretilen koyu ya da parlak renkli giysiler tercih edilmeli. Islak giysilerin güneşten yeterli derecede korumayacağı unutulmamalıdır" diye konuştu.
Dr. Ahmet Güldü, solaryum cihazının da bir tür ultraviyole kaynağı olduğu için güneşin taşıdığı bütün riskleri taşıdığını sözlerine ekledi.