8
Eylül
2024
Pazar
SAĞLIK

Kene'ye dikkat

Ordu Tarım İl Müdürlüğü Veteriner Hekimi Ersin Soydan, ölümlere yol açan Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığı olarak bilinen 'kene'nin, kışın kapalı ahırlarda problem olacağını belirterek vatandaşları uyardı.

Veteriner Hekim Ersin Soydan, mera zamanı hayvanın üzerinden hiç kenenin eksik olmadığını, özellikle yağışlı ilkbahar aylarını takip eden mayıs ve haziran aylarında kenelerin büyük çapta artış gösterdiğini, çok sıcak geçen yaz aylarında kısmi azalma görülmesine rağmen sonbahar yağışlarıyla birlikte tekrar arttığına dikkat çekti. Soydan, "Keneler hayvanların çıplak veya az kıllı bölgelerine yapışır. Kan emerek yaşar. Ergin ve aç bir kenenin 0.5 mililitre kan emdiği düşünülürse, yüzlerce aç kenenin bir hayvanı istila ettiğinde ne kadar tahribat yaptığı ortadadır" dedi.

Havaların serinlemesiyle kene sayısının azaldığını ancak bu kez kapalı ahırlarda arttığına işaret eden Soydan, ahır ve meralarda ilaçla mücadele yapılması gerektiğine dile getirerek, ahırlarda yapılacak mücadeleyi şu şekilde anlattı:
"Sonbaharda hayvanları ahıra koymadan önce veya hayvan ahırda ise hayvanlar dışarıya çıkartılarak ahır önce temizlenir, daha sonra kenelere karşı etkili antiparaziter ilaçlarla ilaçlanır. Ahırın tüm kapı ve pencereleri kapatılarak kenelerin saklanabileceği tüm delik ve çatlaklara ilaç püskürtülür. Ahır yarım gün kapalı bırakılır. Ahır havalandıktan sonra hayvanlar içeriye alınmalıdır. Antiparaziter ilaçlar 3-4 hafta etkilerini sürdürdükleri için kenelerin büyük bir kısmı imha edilmiş olacaktır. Hayvanlar kontrol edilerek ilerleyen dönemlerde ilaçlama işlemi tekrarlanabilir."
Meradaki mücadele şeklinin ise hayvanları yıkama, toz serpme ve sırt bölgesine paraziter ilaç sürme şeklinde yapılabileceğini ifade eden Soydan, hayvanların sık sık kontrol edilerek kenelerin tekrar hayvanlara çıkması durumunda ilaçlamanın yenilenmesi gerektiğini söyledi.

İHA
Yayın Tarihi : 19 Ağustos 2005 Cuma 17:12:39


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?