8
Eylül
2024
Pazar
YAŞAM

Fındıkta aflatoksin yok

Ordu Tarım İl Müdürlüğü Gıda Kontrol Şube Müdürü Şaban Akpınar, fındık ihracatının yüzde 20'sinin Ordu İli'nden gerçekleştirildiğini belirterek, Ordu'dan ihraç edilen fındıkların hiçbirisinde aflatoksine rastlanmadığını açıkladı.


Akpınar, yaptığı açıklamada, il genelinde fındık işiyle uğraşan firmaların sürekli denetlendiğini ve analiz sonuçlarında aflatoksin seviyesini çok yüksek pozisyonlarda bulunmadığını tespit ettiklerini söyledi. Ordu'dan 2002 yılında AB ülkelerine ihraç edilen 2 bin 323 partiden 34'ünün geri gönderildiğini, bu partilerdeki aflatoksin oranının ise binde 69, 2004 yılında 3 bin 28 partiden 12'sinin geri gönderildiğini ve bunlardaki aflatoksin oranının ise binde 7 olduğunu hatırlattı. Bu rakamların sevindirici olduğunu belirten Akpınar, "Bu rakamlar aflatoksin probleminin çok yüksek seviyelerde bulunmadığını göstermektedir" dedi.


Şaban Akpınar, "Yapılan araştırmalarda Ordu'nun fındığı AB'nin belirlemiş olduğu aflatoksin limitlerinin çok altında bulunmaktadır. Fındığın aflatoksin açısından çok fazla riskli olmadığını AB Gıda ve Veterinerlik (FVO) Ofisi'nin raporlarında da görmek mümkündür" diye konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 11 Ağustos 2005 Perşembe 15:27:22


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?